Reggel a székelyeknél
Kakas kukorékol, felébred a jószág,
Hajnali harmatban a kifent kasza peng,
Pipál a havas, színesül a valóság,
Pattog az ostor, kürt recsegő szava zeng.
Libegnek a tőgyek, elballag a csorda,
A gazda szalonnát, kenyeret szeletel,
Cserép csuporokból kibuggyan az orda,
Zörgő cseberekből csurran. habzik a tej.
Felébred a lányka, elillan az álma,
A két gyermek is immár csipát takarít,
Az asztalon őket friss reggeli várja,
Felette imára kulcsolják kezeik.
Ma pityókaszedés lesz, átjön a szomszéd.
Kell a segítség, megígérte, ha ráér.
Sovány szamarával áthozza a kordét,
Megy a színbe ásókér' és a kapákér'.
Felkucorog a család apraja, nagyja,
Felszárad a harmat eloszlik a pára,
Már várja őket a föld, várja a munka,
Kocog velük a próféták paripája.
Urunk, egedből nézz le rájuk kegyesen!
Itt egyszerű minden, apró a kívánság:
Intézd el, ha lehet, ma eső ne legyen,
S napjukat áldd meg, hisz magad vagy a jóság!
Hiszen Tiéd minden hatalom s kegyelem,
Tiéd ez a nép, a Tiéd e kis ország.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2023-12-15 14:04:12
Utolsó módosítás ideje: 2023-12-15 14:10:12