Fasor (jav.) (2023)
Fák között sétálunk és a fákról sem beszélgetünk.
Hogyan mondhatnék neked szépet és nagyot,
amikor még ezek a fák is szentírásokkal egyenértékű
útszéli kozmoszok, tükrösre vakart tájsebek,
amikor az ágaik fecsegő fraktálalakban nyilatkoznak
és a kérgen az elmúlás textúrája, az arányokban
a Tízparancsolat ütemmutatója időtlenkedik?
Ilyenkor bennem ágaskodnak az összes
éhenhalt pocsolyák a hétköznapok széllelbélelt
okossága ellen, és nem jólfésült glóriát,
hanem toporzékoló pátoszt akarnak:
a homokozóban felejtett Prométheusz- fáklyát,
az első szakadásban felejtett szerelmet
és a visszavágyásban felejtett teremtést!
Csak, amit nem lehet körülírni. És hogy ne is lehessen!
Mert én sem állíthatom meg a zsebigazságok inflációját,
azt akartam, hogy megfejtsük magunknak a közhelyeket-
ezt a sétányt itt, és mindenekelőtt az útszéli fasort;
hogy mind egyet jelentsenek, és azt nagyon jelentsék,
hogy hazaölelj valamilyen gyermetegen kontúros nyárba.
Talán megmászni a fákat. Talán írni valamit a kéregbe.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2023-04-07 16:20:09
Utolsó módosítás ideje: 2023-04-07 16:43:00