A BOLOND
Ni, ott a bolond,
akit mindenki támad!
Várat épít a skatulyának
és beskatulyázza a várat.
Őrszemnek ott a rézangyal.
Furcsa szerzet, lomha,
szárnyas moly.
Potrohán trónol. Vádakat kohol.
Hozd el a kúttól, mert még beleugrik.
Vészmadár rikolt: a kuvik!
Mákszemből ügyem megalkotom,
jöhettek, elásott csatabárdok!
Ha kéri kezed? Oda ne add!
Ő a távlat…
Kotródj, rongy alázat!
Ha belebotlasz? Emeld fel!
Hálás lesz, meglátod!
Tán örökre elátkoz…
De ne hallgass rá! Hisz bolond?!
Ne higgy neki, harangja érted kong.
Hozzad a hálót! Szép példány, ugye?
Vatelin bélése, kényszere felöltője. –
Az ügyefogyott…
Tükörben próbálja pózait,
itt senki sem látja. Mily prózai!
Egy szavaló elbújhat mellette!
Vastapsot néki!
Rögeszméje karmestere,
téves csókok térítője.
NEVETÉSTŐL FETRENG A KÖZÖNSÉGE!
Azt hinnétek, ettől elpirul…
Még mit nem? Velük virul!
A helyükben ő is ezt tenné:
a varázsigét ágról tördelné.
De nézd a szemét… Bohóc szeme ez.
Benne a fűszálak felegyenesednek,
s a bogarak rájuk térdepelnek. –
Ki az a kovács, ki ott kardot egyenget?!
Senki, senki… Talán Isten,
teremtés közben! Vagy lázálom…
Ég és föld: behatárolt terület.
Csapongó képzelet! –
Életére ne törj. Ne gyötörd,
s feleslegesen se várakoztasd.
Ő, amit megígér,
vedd szava hitelét.
El úgysem késhet,
már mindenhonnan lekésett.
Útja gondosan lehengerelve,
fojtott dühe menhelye ördöge.
1990. május 4.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2020-02-15 13:31:41
Utolsó módosítás ideje: 2020-02-15 13:31:41