Szebb Arany János verset mint...
"nem pillantok előre se hátra,
Arany János az útját bejárta..."
/Szokolay Zoltán: Hazamennék (Arany János Uram-Bátyám négysoros versére)/
Sose írj más stílusában verset!
Ne mintát kövess!
A régi költők a metszeteken ilyenkor aggódva neszelnek fel
és félrenéznek, ha a tekintetüket keresed.
Mert azzal, hogy utánzod őket, a legkínosabb módon térsz el
legfőbb munkamódszerüktől, akik mind mind attól lettek halhatatlanok,
hogy nem utánoztak.
Ha a régiek stílusában írsz egy mai verset
ahelyett, hogy a tartalom formálná a formát,
megtagadod a költészet legősibb munkamódszerét.
József Attila 1925-ban, Bécsben, Kassáknak akart imponálni azzal,
hogy szabadverseket írt a Mester tiszteletére, de nem várt választ kapott:
"Fiatalember, maga szebb Kassák verseket ír, mint én!"
József Attila egy életre meggyűlölte akkor, s később elmarasztalóan írt
a Kassák versek érthetetlenségéről.
Erre válaszolta Kassák:"Epigonjaim mafla cikkeket írnak ellenem".
S igaza volt, mert az elmarasztalásban idézett negatív példa,
az "acélcilinder, amely egy domboldalban ketyeg,"
ma már, sajnos, nagyon is érthető.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2018-01-11 13:01:15
Utolsó módosítás ideje: 2018-01-11 13:55:28