HAJNALI GONDOLATOK
(Pünkösd vasárnapján)
Kinyitom szemem, lám virrad! Itt a hajnal,
Pirkad. Bíborszínében felkelt már a Nap.
Emlékeim között felsejlik, egy dallam:
"Mi van ma, mi van ma, piros pünkösd napja?"
Otthon harang kondul. Jelezve, ünnepre
Készülnek. Pünkösd napja, ím, megérkezett.
Virágba borul már nem csak a természet,
Kis templomunkban is virágot hintenek.
Leánykák fehérben, pünkösdi rózsával
Teli kis kosárral, kipirult orcával
Indulnak. Hanem előtte, harmatvízben
Arcukat megmossák, hogy ettől szebb legyen.
Hófehérre meszelt házaknak falára,
Istállóra, kerítésre, friss zöld ágak
Kerülnek, ezáltal ártó szellemeket
Távol tartják, megvédik az embereket.
"Mi van ma, mi van ma, piros pünkösd napja"
Mint lakodalmas menet, lányok csapata
Házról házra jár, énekelve, táncolva.
Legények között dívik az erőpróba.
Ilyenkor még lovasversenyt is rendeznek;
Pünkösdi királyságot évre elnyerve.
Úr lesz a győztes, annak sok előnyével:
Meghívják lakodalomba, ünnepélyre.
Nem tartós, jelzi ennek mulandóságát
Szólásunk: "Ez csak egy Pünkösdi királyság!"
Lelkemet újra megérinti a dallam:
"Mi van ma, mi van ma, piros pünkösd napja"
Érzem, egész nap szívemet ez ünnep uralja!
Budapest, 2016. április 16.
B. Moravetz Edith
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2016-05-13 07:33:43
Utolsó módosítás ideje: 2016-05-13 07:33:43