Magamra zárom a Vatikánt !
Kint , mint a hurrikán - fújjol a szentségtelen tömeg.
De én magamra zárom ezt a szent Vatikánt!
Már-már a falak is megrepednek
fehér szobám körül,
melytől templom a templom -
a tisztaszoba körül.
S a barbár nép odakint majd' betaszítja az ajtót...
Odamegyek az ablakhoz elhúzom a firhangot -
Lám itt vagyok! Figyeljetek!
Karommal, mintha ocsút hintenék
és
Bóóóóóó! Bóóóóóóóó! - így hőzöng a nép.
Azt hiszem be kell húzódjak galambdúcomba -
A térről már elkergették a galambcsordát...
Őrülten rohangálok az embertömegre néző loggián,
odalent húszezren, de legalább tizen-nyolcnyian :
S azt mondják : Önnön pápaságom vétkes.
Na de kavicsot nem mer egy keresztény se szórni rám...
Ők Jézusban élnek és tudják a kődobálók törvényeit.
A vallástalanok náluk keményebbek.
Aztán vannak, akik miatt azt mondám: Barbárok.
Hömpölygő tömeg kívül
és Én bévül.
Isten a tömegtől elválasztatott.
Ha nem így lenne ,
valóban hatalmasnak kéne lennie.
Ám így elég , ha csak akkora,
mint egy lélek...
De itt áll a tömeg házam előtt.
És engem vár, hogy feleljek meg.
Ki merjek e állni tógában, azzal a pápai féltökkel fejemen?
Vagy templomtornyot mintázó föveget húzzak e?
S alatta az arc milyen legyen ?
***
Félek. Nem merek halkan beszélni.
Gyors , széles mozdulatokkal merek ocsút hinteni -
néhány másodperc erejéig -
Míg követ nem szórnak az erkélyre,
aztán kővel zúzzák be az ablakot.
Ők nem hisznek Istenben.
Se a keresztény.
Se a pogány...
Megkérdőjelezik atyaságát,,
hogy a Pápa Tőle van...
Csakugyan - még , még , még
a percek erejéig élveznem kell ezt az idült tömjén
és faggyúszagot
ezt a sekrestye aromát, amitől ez templom.
Hiszen az élet pusztán csak perc...
De mekkora egy perc ?
S mekkorák fölötte a cágerek ?
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2015-04-15 15:31:38
Utolsó módosítás ideje: 2015-04-15 19:30:11