GOND(OLAT)OK
1.
Az alkony papucsát húzta magára a hajnal,
gyűrött, kifejezéstelen arccal
nyit ajtót, s rángat engem kéretlen otthonába -
a napi rutinok előszobája
fenyegetően precíz és rendezett
(a tapéta hófehéren súgja, itt meg kell felelned,
csak semmi szertelen megnyilvánulás..)
tudja, te a hintaszékbe huppannál súlytalan,
ne feledd, a hokedlin van a helyed,
kukoricát morzsolni jöttél,
hát hagyd a gazda kedvencét a hintaszékben dorombolni,
s ne rángasd a farkát.
2.
Fonott kosárban citromok
ülnek, mint szívemen a gondok,
valamit kezdeni, velük..
valamit, valamit kezdeni kéne a világgal,
mert elkezdenek erjedni a citromok,aztán
a szagok, mint huzalok
körbefonnak szorosan, s ez ivartalan
virtustánc léptei alatt
lelem önmagam.
3.
Nyilvántartásba vesznek diagnózisok:
ha ostoba nem is, hát
beteg, vagy legalábbis bűnös vagyok,
gondolataim már nem tiszták - így a specialisták -
hát kartonjaimba zárják hermetikusan,
boncolgatnak, koncolgatnak, felcímkéznek,
díszlek, mint a tannenbaum -
ezek hát a tudomány kelengyéi,
s jól áll, ahogy viselem.
4.
A gépek zokogására ébredtem,
ahogy erőszakolják a vasbetont, valaki
a civilizáció sótlan kottájára zendített,s én,
nyakamban az öntudat kelengyéivel
ropom rá a táncom, pedig fel se' kértek,
csak születtem,mert mindent látó istenek
vakfoltjára felhúzták a színpadom.
5.
? -Ember, s feloldani ez alól senki sem
mer, valaki már odaígért a kárhozatnak -
talán az apám, barbár istenek
fanatikus Ábrahámja -
bensőmből vézna, csontos kezek
kinyúlnak, hogy kitapintsák világomat,
de felsírnak a receptorok,s tovább
kényszer-szunnyad a kíváncsiság.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2014-08-14 18:38:24
Utolsó módosítás ideje: 2014-08-14 18:59:28