Csak úgy
én nem, csak azért sem,
nem leszek barnák, se fehérek hegedűse,
nem szeretném, hogy kezemben vonó hisztizzen,
ha Júdea gyermeke rám néz, majd kérdőn a háztetőre.
csak tépik jobbra-balra ezt a hazát,
és nagyívben szarnak emberre, jogra,
Szabadság? ugyan, "rabmadár is szegett szárnyon"
fenn Budán röhög a nagy magyar álom,
ám Pest gyomra mintha egyre hangosabban morogna.
én nem vagyok melós, se kreol lócsiszár,
Amszterdamban sem csiszol gyémántot a sok rokon,
és sajnos népem se fogom, - úgy ahogy felsőfokon -
vagy mégis szállni fog egyszer az a szegény madár,
persze belőlem mikor majd haldoklom.
már ötvenkét éve lődörgök erre-arra,
ebből ötvenet gyerekként, a többit letagadom,
quo vadis, tintával valaki a bal karomra varrta,
na ez a születési anyakönyvi kivonatom.
netán, ha költő leszek, jár ez az ország nekem,
keresztben-hosszában, a Duna, Gönyütől-Mohácsig,
és ha ügyetlen imákkal elvergődök az ács fiáig,
remélem odafent végre elüvölthetem,
hogy magyar vagyok, csak úgy, lazán, mindhalálig.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2013-06-16 17:50:35
Utolsó módosítás ideje: 2013-06-20 14:45:59