Villon szonett két tételben
I.
Forrongó láz, pimasz, hetyke és vagány
Ránk maradt öröksége, s mi lett a vége?
A költészet ma mintha csak félve lépne.
Nem maradt és nem jut más, csak a magány -
Cifrázott nyomor lett már a költő léte.
Otromba sorokból csiszolt mutatvány -
Ismeretlensége jóformán a bére,
S nincsen már, ki olvasná jót mulatván.
Villon, Blake, Hölderlin, majd Heine és hát Poe - s
Igen alacsony lett mára a kilátó…
Látod-e költő, hogy hova jutottál ?
Lehet, talán, ha te is bujdokolnál -
Oly mód, és ha nem félsz az olyan haláltól;
Nem nagy ár - ha nevükhöz méltón írnál...
II.
Fintorgó váz klimax renyhe kacagány -
Rág, hat, az ökörsége sziszeg ma végre:
A bölénye fakírnak csalétek élve,
Nem farag és nem dudál csak ha madár.
Cikáz ott gyomor mert mára dőlt ölébe
Ostoba szavakkal csiszolt mulatt lány…
Siket-e felesége, lóg ormánya félre,
Azt is már kiolvasták s tót mutat: gány
Néma zsír, pék pörgeti: vaj, hej és már jó,
Viccen a takony fent jár ha sirály ha ló -
Ingázott költő hogyha fut, kozmál…
Jelent ha bemárt éhen - másnak jut bár…
Jobb ostoba balek is fuldokolt már.
Oh, nem nagy ár, ha félsz folyami halártól –
Ganésa bő levével mélán himbál
2007. 05.11.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2011-09-15 16:56:58
Utolsó módosítás ideje: 2011-09-15 16:56:58