Dvorcsák Gábor
Szobrok beszélgetése
Szavak sugalmazva
kőmód, lassan, mint
tavak, lefolyástalan
s befagyott. Mart,
barázdált, savak.
Repedések, törések,
apró csorbák,
belső kősíkok torzulásai,
kőrétegek apró csusszanásai,
mocorgás.
Minuszkuláris
kőrészecskék - kuncogás.
Távolság számít?
Talán igen, de nem.
* *
- Vagyok Dávid,
innen, Firenzéből,
fárad már kezem.
Csukló, isiász.
Látom ám,
előttem állsz
és piálsz...
Oh, lennél bár Góliátom,
s e karnak moccanni szabadság!
- Rabszolga vagyok,
folyton harcolok,
nem képes megszülni
kőanyám.
Csak néma vágy
vagyok,
oh, angyali apám,
Mihály!
- Vagyok az Éjszaka,
szemben a Nappal,
századok óta
nem tudok
szembenézni a nappal.
- Gondolkodom, kövön
töröm fejem, kő,
add át üzenetem:
Fáj e börtön,
fáradt kezem arcomtól
el nem vehetem.
Nyújtózni volna jó.
Vagy nem?
Hogy egy szobornak
ennyit kelljen
aggódnia!
Hátam, derekam
agónia.
Marnak savas esők,
leszarnak galambok,
viszketek s nincs
ki megvakarjon.
Tartom e lángra
sose lobbanó fáklyát,
s e piedesztál a hazám.
Mászkálnak rajtam
kétlábú rovarok.
Szabadság? Magamban
keserűn kacagok -
és ha körül tudnék
nézni e világban,
csak érces könnyek,
kövült vérfolyam
a talapzaton.
Nem vagyok én szobor,
kőtestvér, és bronz -
csak kőből szomor.
*
Az évtizedek, évszázadok
fölöttünk peregnek,
szomorú, vérrel
olajozott,
rozsdás kerekek,
hőből, fagyból,
savból, szarból
keresztek.
* *
- Felfeszítve tövisesen,
szegelve, szúrva és döfködve
többezer példányban létezem -
ó, orcusi Léthe, mosnád el létem.
Vagyok pléhből, fából, lemezből,
nemezből, kőből, bronzból, fémből,
gipsz és műanyag.
Sikít bennem
a szkizofrén anyag.
Ó, Atyám, s fia,
miért ez élet, mi csak paródia!
Össz ékességem:
homlokom dísze - töviskoszorú,
és altesti rózsa, szomorú...
ó anyám, e sors, a sok ima -
létem hogy így mi nyomorú…
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2011-09-15 16:41:58 Utolsó módosítás ideje: 2011-09-15 16:41:58
|
|
|