A vasútépítő
Kovács János nem volt se jobb, se rosszabb
másoktól, nem félt, bátrabb se volt,
vasutas volt a szíve, lelke, teste,
s ha fáztak a gyerekek, tüzet csiholt,
disznócskát varázsolt minden karácsony
este a család kerek asztalára,
hat gyerek várta, leste, hogy húz elő
köpenye alól, csillagot a fára.
Mert varázsló volt. Pucér tenyeréből
tanszerek, cipőcskék, kabátok
bújtak elő a nyolctagú családnak.
Úgy büntetett, hogy mindig megbocsátott.
Mondom, vasutas volt, szörnyű háború
két sátán között dúlt Európában,
s őt sodorta családjával együtt
keletről nyugatra, vaksi homályban,
tűzviharban, veszélyes vizeken,
hullámhegyek és mély völgyek között
navigálta törékeny hajóját,
újra és újra, mindig költözött.
Vasutat épített. A vágányokon
zakatolnak a hosszú vonatok.
Mert biztonságos minden alkotása,
utaznak rajta kicsik és nagyok.
Most századik születésnapja van.
Ünnepeljük meg illő szeretettel!
Az égi vasút-építésre hívták,
ötvenhét éves korában ment el.
Azóta mindig visszavárjuk,
bár tudjuk, soha nem jön haza már.
Az égi vasutat felépíteni
rá ott is örökös, kemény munka vár.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2011-07-22 14:16:09
Utolsó módosítás ideje: 2011-07-22 14:16:09