Széttartó vágányon haladó vonat az élet.
Nem robog, zötyög csak.
A rossz keresztaljon csattog a sín,
ha a tonnás teher áthalad.
Rángatva húz a géperő, fék nincs:
majd megáll a rozsdás szerelvény,
ha a nyomtáv már nem megfelelő.
Még kilátni a foltos ablakon át,
onnan úgy tűnik, derűs a világ. De látni,
minden vonat rossz sínen halad,
vagy a bal, vagy a jobb kerék veszíti nyomát