Isten béresei (eredetstrófák)
I.
Hideg éjben zsongó jászol
Távol Isten ablakától
Mely volt egykor tenyerében
Feszül most a magyar télben
Oly magányos, mint a puszta
amely e világra hozta
Mécseséül kóborlónak
Világául ittlakónak
Olykor erős karral szétnéz
S mit előtalál, visz a szélvész
Hogy nyikorogva leng utána
A megnyírbált kapu szárnya
Jöttek messzi- s közelnépek
Megszemlélni a vidéket
Hogy megvennék ha ingyé adnák
S alku közben jól lelakták
Mentek ezek, jöttek azok
Lakni, amit emez hagyott
S a jászol, szegény fogyott egyre
Vihar marta, vendég lepte...
II.
Béreséül iderendelt
Hajdan Isten magyar embert
Hogy a hajlékot vigyázza
S két szeme legyen a tájra
Bátor szívet, dolgos kezet
Mindent-látó lelket, szemet
Örökölt a Magyar népe
Hogy ráterüljön e gyöngy-vidékre
Családját ez úgy szerette
Utána ment rengetegbe
Utána ment száz veszélybe
Mert messzi testvér is testvére
Szétszórva és elgyengülve
-Ennyi csak a Béres bűne-
Védte övét, óvta másét:
Fizetett az akarásért
Szép mezőit, gazdagságát
Irigyelték boldogságát
Jó szivéért kihasználták
Láncra verték szabadságát...
III.
Öreg tél csoszog a tájon
Megáll, szétrúg a határon
Látja lenn a jászol fényét
Írígyli a benti békét
Benn a jászol meleg, tiszta
Hangos szó, a harag ritka
Csak akkor keményszik meg csendje
Ha emlékszik a régi rendre
(folyt.köv.)
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.