A körülményekhez képest
álmomban hátul a kerti csap mellett
hol sárrá lazul a talaj
s olykor tyúkhúr veri fel
két fürjfióka dugta ki fejét a földből
akárha vakondok
körülnéztek visszahúzódtak és eltűntek
izgatottan riadóztattam a családot
ásót ragadtunk
rézsút alagutat vájtunk
beástunk a szomszédos betonjárda alá
egészen addig
hol különben sufnialapnak kellene lennie –
és valóban ott voltak a madarak
kicsi és fűcsomóktól foltos rétség közepén
esetlenül tipegtek anyjuk után
a lefolyó csapvíz szolgált afféle patakként
nyomukban még némi fakó fény is beesett
s közben a vájatból homok pergett le –
még csodálkoztam is az álomba beszűrődő valóságon:
olyan volt
mint valami realisztikus Paradicsom
üzemtakarékos mennyország
édenkert-light
instant tökély
nescafé placebo
idill a körülményekhez képest
ébredés után persze nem állhattam meg
hátramentem körülnézni
éjszakai munkánknak nyoma sem volt
változatlanul állt csap járda és sufni
nem történt semmi
nem járt ott senki
de máig óvatosan lépek arra
s le-lepillantok lábaim elé
ott hátul a kerti csap mellett
hol sárrá lazul a talaj
s olykor tyúkhúr veri fel
nem mintha
de már csak megszokásból is:
hátha mégis
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Székelyföld, 2007/8