Kassák
Érsekújvár szülte, mint nagyapámat,
és külföldre szakadt szülővárosa
magyarsága dacára is elismerte.
Érsekújvár szülte - a világnak;
a világnak, hogy nyomot hagyjon, s az a
nikkel szamovár ne hiába, ne
jeltelenül repüljön el feje fölött.
A magyar avantgárd volt, úttörő -
önmagának; felfedező, Kolumbusz
tutajon, matrózok nélkül, egyszemélyes
birodalma királya és alattvalója.
Élete nyolcvan évét haláláig
szabadverssorokba tördelte; mint ez itt,
szabadversekbe, csak sokkalta jobbakba:
szabadversekbe és festményekbe.
Fém volt a hang és kő a stílus, fém és kő,
alumínium és gránit, rendetlen
rend, a kötetlenség kötöttsége, a
megkoreografált szabálytalan szabály;
és talán a valóság volt ez, annak
az igazsága, giccses díszek és
díszletek nélküli, barokkos
cirádáktól mentes, jéghideg,
kemény és puritán igazság.
S földijének hajtását, e kései utód
lelkét talán nem is értené meg Kassák,
miért hagyja, hogy botor, lila hangulatok
s aranysárga rímek folyton elringassák.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Castrum Novum, 2002.11.26