DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2828 szerző 37069 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Szabó T. Anna
  Fény
Új maradandokkok

Bara Anna: életbezártak
Nyári László: Kísérleti
Varga Árpád: apevák (No. 4)
Albert Zsolt: HAJNALI FRONT
Kiss Anna Mária: Pufikához
Szilasi Katalin: Várakozás
Petz György: Lomtalanítás fohász
Vajdics Anikó: Egy éjjel
Bara Anna: alteregók
Farkas György: Öregszik
FRISS FÓRUMOK

Gyors & Gyilkos 6 perce
Albert Zsolt 11 perce
Szilágyi Erzsébet 3 órája
Bara Anna 3 órája
Vezsenyi Ildikó 4 órája
Kiss Anna Mária 5 órája
Szilasi Katalin 22 órája
Ötvös Németh Edit 1 napja
Petz György 1 napja
Farkas György 1 napja
Szalay Károly 1 napja
Pataki Lili 2 napja
Gyurcsi - Zalán György 2 napja
V Varga Zoltán 3 napja
Nagyító 3 napja
Szakállas Zsolt 5 napja
Kosztolányi Mária 5 napja
Péter Béla 6 napja
Tóth Gabriella 7 napja
Nyári László 8 napja
FRISS NAPLÓK

 Ötvös Németh Edit naplója 6 perce
Bátai Tibor alkotói naplója 1 órája
Hetedíziglen 2 órája
Qui? 5 órája
Vezsenyi Ildikó Naplója 8 órája
nélküled 12 órája
Bara 12 órája
leállósáv 20 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 21 órája
Anyu mesél 1 napja
Minimal Planet 1 napja
Bátai Tibor 1 napja
törmelék 2 napja
történések 2 napja
mix 2 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: prozapróba
Legutóbbi olvasó: 2020-04-03 23:31 Összes olvasás: 731

Korábbi hozzászólások:  
1. [tulajdonos]: prózák2014-12-14 21:17
Szeszély

Interjúztatás I.

-Szeretném, ha eljátszanánk egy helyzetet. Én leszek az ügyfél, Ön az ügyfélkapcsolati munkatárs.
-Rendben-próbál a felvételi első két körén túljutott, a harmadikban is megfelelni igyekvő kiskosztümös harmincas fesztelennek mutatkozni.
-Én leszek a problémás ügyfél- a szintén harmincas kiskosztümös HR-es megpróbál vérfagyasztónak tűnni. Igyekezete nem hiábavaló.
-Rendben-bólint újra a harmincas munkanélküli, mosolyt erőltet az arcára, aztán láthatóan összezavarodik arra a gondolatra, hogy másodjára valami kreatívabbat kellett volna felelnie a „rendben” helyett, és szinte hallja húsz évvel előttről nyelvtan tanára fülsüketítő sikoltását: szóismétlés!, és szinte látja maga előtt az álláshirdetés szövegét: „Kiváló kommunikációs készséggel rendelkező munkatársakat keresünk”.
Valamit most felelnie kellene, a HR-es várakozón, felhúzott szemöldökkel néz rá.
A csudába, ez sem fog sikerülni, már most érezte, hogy nem sikerül, egy pillanatra eszébe villant egy kép: feláll, és mint ahogyan otthon annyiszor elképzelte, egyetlen szó nélkül leönti kávéval a szemben ülőt, minden harag nélkül, csak úgy. Csak úgy, ahogy ez a nő vele packázik.
Aztán mégsem tette, hanem a meg nem hallott kérdést és a kínos szituációt kikerülve, határozottan a HR-es szemébe nézett, és mindenre elszántan megszólalt:
-Talán kezdjük.
-Kezdjük-adta meg magát a személyzetis, aztán túljátszottan adta a hepciáskodó női ügyfelet, a sárkányt, aki nem hajlandó kifizetni a cég által kipostázott csekket, mert nem ismeri el a rajta szereplő összeget.
A kiskosztümös álláskereső villámgyorsan kidolgozza a stratégiát. „Ügyfélorientált cégünk empatikus, jó beleérző képességgel rendelkező, segítőkész munkatársakat keres.”
- Kis türelmét kérem, hölgyem-szól a láthatatlan telefonba-utánanézek, mit tehetek-.Kis szünetet tart, ami az „utánanézést” hivatott imitálni. A szünetet még arra is felhasználja, hogy cinkosan, mintegy kollegiálisan, az ügyfélorientált cég leendő munkatársához híven, „mindent értek” mosollyal a HR-esre hunyorít. A másik nem érti meg, vagy nem akarja megérteni, várakozásteljesen néz rá.
-Elnézését kérjük, hölgyem-szólal meg a láthatatlan telefon végén a leendő ügyfélszolgálatis-valóban elírás történt. A helyes összeg 5345 Ft. Postázni fogjuk az új számlát.
-Ennyi?-kérdezte a HR-es, miután a felvételiző, mint egy feleletét letudott diák várakozásteljesen ránézett.
-Ennyi-hangzott az ügyfélorientált válasz.
-Ennél azért kreatívabb megoldásra számítottam-jelentette ki a személyzetis nem titkolt megvetéssel a hangjában.- Ön azt írta az életrajzában, hogy szereti a kihívásokat, és nem keresi, de nem fél a konfliktusoktól sem. Ennél a megoldásnál viszont nem ezt láttam. Vitába sem mert kezdeni az ügyféllel!
A felvételiző még most is kínosan, szinte bocsánatkérően mosolyog, pedig már tudja, hogy azt a bizonyos telefonhívást, ami az állást jelentené, nemhogy két héten belül, de ebben az életben soha nem kapja meg.
Kifelé menet még egyszer köszön, bájosan rámosolyog a vissza sem néző személyzetisre. Csak a lépcsőfordulóban jut eszébe, hogy valamit ottfelejtett. Visszaszaladt. Vidáman kopog a tűsarkú a lépcsőfokokon, egészen felfrissül tőle a nő.
-Bocsánat-tépi fel a felvételiztető hölgy ajtaját, aki előtt már egy újabb harmincas ül kiskosztümben.
-Valamit elfelejtettem- teszi még hozzá a belépő, majd minden teketória nélkül ráönti azt a hideg lötty kávét a HR-es fejére, ami az egész interjú alatt az asztalon állt.
Lefelé a lépcsőn azon mélázik, most boldogabb vagy ha felvették volna.Interjúztatás II.
- Öt évet töltöttem Rómában, egy kis szállodában voltam recepciós. Rengeteg emberrel ismerkedtem meg, megtanultam a nyelvet, már nem okoz gondot, ha telefonon kell beszélnem valakivel. Régebben telefonfóbiás voltam-teszi hozzá magyarázatképp, kis félmosollyal, bizalmasan, mint aki titkot közöl.
A HR-es szeme felcsillan, amint Rómát meghallja.
- Nyáron mi is ott szeretnénk nyaralni a vőlegényemmel, de még nem találtam megfelelő szállodát- mondja egész közvetlenül.
A harmincas kiskosztümös elmosolyodik, és felenged. Barátian mesél a városról, tanácsot ad, óva int. Nem is veszik észre, mikor térnek át a tegeződésre. Egyszeriben megszűnik a vizsgahelyzet, a tét, fesztelenül csevegnek percekig. Mikor rátérnek az önéletrajz egyéb pontjaira, az oldott pályázó kedves, frappáns válaszokat ad. Egyre biztosabban érzi, hogy sok-sok hiábavaló próbálkozás után ennek a kedves személyzetisnek köszönhetően végre munkahelye lesz.
- Az önéletrajzzal megvagyunk-szól a HR-es, és biztatóan rámosolyog a kiskosztümösre- most jöjjön egy szituációs feladat. (A pályázónak szeme se rebben.) Előfordulhat a munka során, szóval nem árt, ha látjuk, a pályázó hogyan viselkedik bizonyos helyzetekben. Én most egy nagyon hisztis, házsártos nő leszek, aki nem hajlandó kifizetni a kipostázott csekket, mert nem tartja valósnak a rajta szereplő összeget. Kezdhetjük?
A pályázó nyugodtan int, aztán érdeklődve hallgatja a lármázó ügyfelet, akit hiába próbál beinvitálni az irodába, hogy a részletes számlát átnézesse vele, mert a nő nem hajlandó együttműködni, sőt, már egyáltalán nem hajlandó fizetni semmit.
A felvételiző felállította a stratégiát: meg kell nyernie a csatát. Nem szabad engednie, ha már a nehezebbik utat választotta. Meg kell mutatnia, milyen kulturált a konfliktuskezelése, és nem fél kínos szituációkban.
Olyannyira állja a sarat, hogy a HR-es fáradni kezd. A kiskosztümös élvezi a harcot, tavasz van, és nő létére fiatal szarvasbikának érzi magát, aki agancsot akasztott egy másik hímmel, s erőtől duzzadón harcol területért, nőstényért. Elmosolyodik, sutának érzi a képet, de örül neki. Arra gondol, ha a felvételinek vége, még benéz az illatszerboltba, s míg könnyedén, játékosan folytatta a harcot a HR-essel, gondolatban összeállította a jutalom- listát azokból a kozmetikumokból, amikre már olyan régen sóvárgott, de amiket eddig sajnált magától. Nem kell már annyira spórolni, hiszen nemsokára lesz állása. Szinte érezte orrában a lágy parfümillatot.
Gondolataiból a HR-es sértett hangja riasztotta fel. Nevetségesnek érezte a kialakult huzavonát a megjátszott vitában, és bántotta, hogy alighanem alulmaradt.
-Bevallom, csalódtam-fordult felé bosszús arccal a HR-es-, több empátiát vártam Öntől (a beszélgetés ezen a ponton újra magázásba fordult). Meg sem próbálta megtartani az ügyfelet...
-Mire gondol? Bocsánat, tévedtünk, küldöm a csekket a csupán háromszáz forintról?
-Akár!-bólintott a HR-es, és kezdte visszanyerni hidegvérét.- Nekünk az ügyfél az első.
A kiskosztümös rossz viccnek tartotta az egészet, de legbelül érezte, hogy fiatal és elszánt agancsai, mintha csak valami rossz kísértettel harcolt volna, csak a levegőt bökdösték. Az ellenfél eltűnt, egyedül maradt.
-Majd értesítjük- mondta a személyzetis, s rá se nézett többé. Már egy újabb harmincas kiskosztümös anyagát vizsgálta.
Hazafelé a drogériában a legdrágább parfümöt választotta, vacsorára pedig már nem futotta.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-04-08 20:22   Napló: Ötvös Németh Edit naplója
2020-04-08 20:22   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2020-04-08 20:22   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2020-04-08 20:17   új fórumbejegyzés: Albert Zsolt
2020-04-08 18:49   Napló: Bátai Tibor alkotói naplója
2020-04-08 18:01   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2020-04-08 17:38   Napló: Hetedíziglen
2020-04-08 17:19   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2020-04-08 16:38   új fórumbejegyzés: Szilágyi Erzsébet
2020-04-08 16:31   új fórumbejegyzés: Bara Anna