DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2810 szerző 36276 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Petz György
  Arany - Kertben
Új maradandokkok

Kántor Zsolt: Plankton
Kosztolányi Mária: végtelen vasárnap
Boris Anita: Újra és újra
Farkas György: ALVÁSGYAKORLAT (ll)
Pálóczi Antal: Száz hét magány
Ötvös Németh Edit: a kór házában 2
Filip Tamás: Mormoljuk együtt
Wesztl Miklós: Pizzafutár (jav.)
Magyar Anita: Halálra kész
Farkas György: ALVÁSGYAKORLAT (l) (jav.)
FRISS FÓRUMOK

Hepp Béla 14 perce
Vezsenyi Ildikó 1 órája
Kosztolányi Mária 8 órája
Wesztl Miklós 9 órája
Boris Anita 12 órája
Pataki Lili 13 órája
Petz György 13 órája
Varga Árpád 13 órája
Gyurcsi - Zalán György 15 órája
Bara Anna 20 órája
Szakállas Zsolt 21 órája
Nagyító 1 napja
Tiszai P Imre 1 napja
Sági Ferenc Dénes 1 napja
Köves István 1 napja
Ötvös Németh Edit 1 napja
Tóth János Janus 1 napja
Kántor Zsolt 1 napja
Czékmány Sándor 2 napja
Ketykó István 2 napja
FRISS NAPLÓK

 nélküled 4 perce
az univerzum szélén 1 órája
mix 1 órája
Héderváry Luca 6 órája
Hetedíziglen 8 órája
Kicsi Ólomkatona 8 órája
enigma 11 órája
Játék backstage 14 órája
Ötvös Németh Edit naplója 14 órája
efmintszerint (Sági Ferenc) 21 órája
Seholsincs 22 órája
Baltazar 1 napja
A tükör és más prózák 1 napja
Minimal Planet 1 napja
Jó, ha a vége jó 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS
Legutóbbi olvasó: 2019-06-19 03:14 Összes olvasás: 6905

Korábbi hozzászólások:  
92. [tulajdonos]: EZ A PRÓZA NEM A SZABADVERS2019-04-20 07:44
ÖRKÉNY PARA

Tulajdonos X napon kötést cserélt macskája jobb első lábán, s eközben az állat a mutatóujj tövénél csontig hatolóan megharapta őt. A Hatóság bekérette VIII. kerületi laboratóriumába a macskát és a Tulajdonost, valamint Tulajdonos előző nevelő-gondviselőjét. Utóbbinak magával kellett hoznia a három H betegség (Hóbort - Hiábavalóság - Hülyeség) oltási könyvét, és a helyszínen írásban kellett nyilatkoznia arról, hogy Tulajdonos, a macska harapás időpontjában nem volt elveszett.
A nyilatkozat lényege ez:
"Nem. Mostanában magára talált."

91. [tulajdonos]: NEM SAJNÁLNI S NEM SAJNÁLTATNI2019-03-23 23:00
Tegnap aláírtam a szerződést a kiadómmal: a Paráznabillegető a könyvhétre megjelenik.
(Az ide már évekkel ezelőtt föltett kötetborító tervvel.)
Véletlen találtam meg ezt a zenét - bár nincsenek véletlenek - pont így érzem magam. Az egyediségre törekvés a legrokonibbnak érzett jellemzője. A kötetem is ilyen lesz.
Úgy zenélni, ahogy senki.
Úgy írni, ahogy senki.
És közben nem sajnálni - és nem sajnáltatni - magunkat...
https://www.youtube.com/watch?v=hn10okvX19E&list=RDhn10okvX19E&start_radio=1

90. [tulajdonos]: EZ A PONTOS CÍM2019-03-10 08:15
Rainer Maria Rilke: Malte Laurids Brigge feljegyzései

89. [tulajdonos]: KIMARADT SZÓ2019-03-10 01:50
fordításában. Boré mellett Görgeyé olyan, mintha csikorogna a táblán a kréta.)

88. [tulajdonos]: SAVAS KÉMHATÁS2019-03-10 01:44
"Vadászható állatként szimatolták meg vackában, és hosszú ifjúsága idején nem maradt tilalmi idő. Ha pedig nem merült ki és megmenekült, akkor azt szídták ami tőle eredt és undoknak nevezték és meggyanúsították. S ha erre sem hederített, arcátlanabbakká lettek és elették előle az élelt, és a levegőjét szippantották el előle és beleköptek a szegénységébe, hogy megundorodjék tőle. Rossz hírét keltették, mint valami ragályos betegnek, és hogy gyorsabban távozzék, köveket dobáltak utána. Régi szimatukban pedig nem csalódtak, mert ő csakugyan az ellenségük volt.
De akkor, ha nem pillantott fel, észretértek. Sejtették, hogy csak az akaratát szolgálták mindezzel; hogy megerősítették magányosságában, hogy a tőlük való örök elválásban segítették. És akkor megváltoztak és az utolsó lehetőséghez folyamodtak, a legvégsőhöz, a másik ellenállásához, a hírnévhez. Erre a lármára aztán majdnem mindegyik felpillantott és kizökkent gondolataiból." (Rainer Maria Rilke: Malta Lurids Brigge feljegyzései Bor Ambrus - nem pedig Görgey Gábor

87. [tulajdonos]: SMÚZ2019-03-09 16:23
< Moderálva > DE MEGTEKINTHETŐ

Az alábbi BEJEGYZÉS tartalmával vagy egyes elemeivel a dokk.hu szerkesztősége nem ért egyet, illetve nem vállalja fel.


86. [tulajdonos]: KORR2019-03-05 08:41
akkor még a Bp. VIII. kerületi Nagyfuvaros utca 26-ban laktam

vállamra tette a kezét

85. [tulajdonos]: VETTEM A FÁRADSÁGOT2019-03-05 08:37
Szokolay Zoltán töredelmes bocsánatkéréssel adózik Szerdai kávé naplójában az általa elkövetett Dokk-helytelenségek miatt.
Végre egy szép, őszinte, nagyvonalúságra, egészségesen emelkedett lélekre való gesztus. Úgy illik, hogy én is megköszönjem, hogy kijavítja azt a nyelvtani hibámat, amit tényleg nem vettem észre (és nem is elütés).
A VESZI A FÁRADSÁGOT (fáradozik jelentéssel) helyes, nem a veszi a fáradTságot, ahogy többször is írtam. (Hiszen a fáradtság elfáradást jelent, és én nem azt akartam mondani.)
Köszönöm! Biztos több ilyen rosszul rögzült hibám van még, jó néven veszem, ha kijavítotok. Hiszen már túl vagyok vonatkozó megállapításomon. Idézem:
"A jó tanár nem azt a magyar dolgozatot olvastatja fel az osztály előtt, amelyikben egy helyesírási hiba sincs, viszont mérsékelten ötletes és unalomba fullad. Hanem azt, ami felvillanyozó, ötletes, képes megjeleníteni azt, amit leír - még akkor is, ha helyesírási hiba (egybeírás különírás stb.) van benne. Ha ezt elfogadjuk, akkor kell - MÉGIS - lehetőleg maximálisan arra törekedni, hogy a szövegeinkben ne legyen elütés és nyelvtani hiba. Hajrá Mindenki!" Idézet vége.
A Káin és Ábel problematikára azonban külön - és ismételten - felhívom a figyelmet! Szokolay Zoltán mániákusan - és tévesen - ismételgetett állításával szemben dehogyis tévesztettem össze Káint Ábellel!
Itt a szamár is tudja róluk amit mindenki, egy olyan országban, ahol néhai Antall József szerint még az is keresztény aki nem az. Én még filmet is készítettem "RÓLUK" - annyira belástam magam a témába! (Közben tudtam meg Raj Tamás rabbitól, hogy több bibliamagyarázó szerint Káin és Ábel ikerszüléssel születtek. Raj 1990-ben még az imatermükbe is meghívott; akkor még a Bp. VIII. kerület 26-ban laktam. S az imatermük is abban az utcában volt - adtam neki egy Szép versek '89 antológiát, benne három - egy balatoni s két "VIII. kerületi" - versemmel. Elismeréssel fogadta, és további versírásra buzdított. Hogy aztán 15 évvel később szégyenkezve szólítsam meg a villamoson azzal, hogy kisíklani érzem magam a költői pályáról, annyira rám szakadt amit családnak, életnek (rendszerváltásnak) szokás nevezni... Elmosolyodva tette a vállamra tette a kezért. - "Mindannyian így vagyunk ezzel!" A most megjelenő kötetemet ezért lélekben neki, bölcs bátorítómnak is ajánlom.)
Szóval Káin és Ábel!
Tessék megnézni a "róluk" készült kisfilmet.
Felcserélhetőek!
Mármint Káin (a hagyomány - elfeledett ikerszülésük ellenére is - őt tartja első szülöttnek) Ábellel (aki a hagyomány szerint - ezzel szállok vitába - a kisebb, gyengébb, stb.).
A filmbéli kisgyerekeket nézve azt is el lehet képzelni, hogy végül "Ábel" lesz "Káin" - ha értitek - Zoltán, ugye most már megértetted -, hogy mire gondolok.
Óriási kárt okoznak a passzív agresszorok - akik mindig úgy állítják be a bűneseteket, mintha ők lennének az áldozatok.
Ugye milyen ismerős ez a Dokk-ról?
A pszichológiában ennek külön szakirodalma van. Mi itt azonban a művészi kifejezésre törekszünk - ahogy én ebben a kisfilmemben is! Ez az én ÁLLÍTÁSOM Káinról és Ábelről! Nem az, amit Szokolay ismételget (a "kölcsönös tisztelet hangján" és tévesen). Tessék végre megnézni! Az Álábelek karaktergyilkos mesterkedéseinek leleplezéséhez nem haszontalan!

https://www.youtube.com/watch?v=sbgqXl2UctY

84. [tulajdonos]: HJRÁ MINDENKI!2019-03-04 17:41
Ilyen az amikor a hóhért akasztják.
Botcsinálta nyelvtanánci trollunk, aki összekeveri a nagy F (fogalmazás) betűt a nagy H (helyesírás) betűvel, megkapta az igazi nyelvész válaszát.
Ő, a Dokk nyelvtanánci tekintélyembere tévedett!
Az igazi nyelvész megmondta - ahogy ezt a Baltazar naplóból megtudtuk.
Pedig hogy kiosztott bennünket, rossz helyesírókat, de talán nem rossz fogalmazókat! (még most is pirulok.) Részben igaza van - amíg nem keveri össze a nagy F betűt a nagy H-val. (Értsd nem akar hármast adni jó fogalmazásra azért, mert a helyesírása kettes.)
Ez költői iskola! Nem gyors-és gépíró suli!
A szövegalkotás, a teremtő ötlet - de tegyük át inkább "zenébe" - a dallam megalkotása - előnyt kell élvezzen a "dallam lekottázásával" szemben!
A kottajegy lehet elírt - Rousseau is kottamásolásból élt és gyakran tévesztett.
A dallam azonban ettől még lehet jó.
A jó tanár nem azt a magyar dolgozatot olvastatja fel az osztály előtt, amelyikben egy helyesírási hiba sincs, viszont mérsékelten ötletes és unalomba fullad. Hanem azt, ami felvillanyozó, ötletes, képes megjeleníteni azt, amit leír - még akkor is, ha helyesírási hiba (egybeírás különírás stb.) van benne.
---
Ha ezt elfogadjuk, akkor kell - MÉGIS - lehetőleg maximálisan arra törekedni, hogy a szövegeinkben ne legyen elütés és nyelvtani hiba.
Hajrá Mindenki!

83. [tulajdonos]: NYRLVTANÁNCI TROLLOK2019-03-01 22:08
Igen! A felújított dokk-ostobázat: "Előbb tanulj meg helyesen írni, ha velem vitatkozol"!
Ez rendszerint akkor merül fel, amikor az érvelő kifogy az érveiből és végső eszközként megkeresi az elütéseket a másik szövegében.
Mintha azt írnád: "Mégis mozog a Föld" a vitapartner nem ért egyet, viszont nincsen ellenérve. Ezért vizsgálni kezdi, nincs-e elütés vagy helyesírási hiba a szövegben.
Hogy ezt úgy fordíthassa ellened, mintha "Mégsem mozogna a Föld".
Nevetséges.
E nyelvtanánci trollok valójában széthülyülik az értelmes vitát, miközben a kioktató álcájában tetszelegnek. Persze, nekem sem kellemes, amikor utólag számos elütéssel, vagy akár a visszatérő nyelvtani hibáimmal szembesülök. De a leminősítést kikérem magamnak!
Mi köze a helyesírásnak a fogalmazás érdemjegyhez?
Semmi!
No-no! Vetik közbe a nyelvtanánci trollok! Ha valaki írni sem tud helyesen az hogyan fogalmazhatna jól?
Nos: úgy, mint az iskolai dolgozat megírásánál. A dolgozat végére három nagybetűt kellett felírni. F.: H.: K.:
Fogalmazás, Helyesírás, Külalak.
Ha a helyesírásra kettest kaptál, attól a fogalmazásod még lehetett csillagos ötös.
Mit gondol a Nyájas Olvasó, kinek a dolgozatát kellett felolvasni az osztály előtt? Aki mindent helyesen írt le, vagy aki helyesírási hibákat vétett?

Nos?

Én meg tudnám mondani...

És érdekes: a saját szövegemet felolvasva a helyesírásom "jó volt".

Ha az itt támadott szövegeimet a Dokk esten olvasnám fel, mint A szerkesztőségi főemlős etológiája címmel készülő regényem részletét, egy elütés sem lenne bennük. A korrektúrázott nyomdakész anyagban sem lesz.
Úgyhogy a nyelevtanánci trollok jobban tennék, ha bőrt húznának a fogukra!


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2019-06-05 10:21 lista
2019-02-11 10:51 Kosztolányi Mária
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
2018-08-21 09:29 Vezsenyi Ildikó
2018-08-21 09:17 vim
2018-08-17 21:42 válogatott versek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2019-06-19 07:00   Napló: nélküled
2019-06-19 06:50   új fórumbejegyzés: Hepp Béla
2019-06-19 05:47   Napló: az univerzum szélén
2019-06-19 05:41   Új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó
2019-06-19 00:42   Napló: Héderváry Luca
2019-06-19 00:37   Napló: mix
2019-06-18 22:38   Napló: Hetedíziglen
2019-06-18 22:37   Napló: Hetedíziglen
2019-06-18 22:37   Napló: Hetedíziglen
2019-06-18 22:37   Napló: Hetedíziglen