Horác
Meddig lehet a vér alap,
meddig van még hatálya hajtani
aki a sornak végére maradt,
feminin az utolsó Berzsenyi.
Beáramolhat dédapámmal
a sehonnai ág, a Lanczkor
feldúlják vérségünk azonnal,
mint sívó vidéket a landsknecht.
Teuton vonásokat kaptam,
feminin az utolsó halovány
Berzsenyi, apai dédnagyanyám.
*
Nézd Kemenesalját, latin mező,
Soracte behelyettesíthető
a Sággal bármi helyi rajzban
határozottan déli térerő.
S az Úr e földre várost nem tapaszt,
várost, mely mégis több, mint házsorok:
szánthatsz, vethetsz s aztán vihart aratsz,
Horác, te calabriai paraszt.
*
Viszem a kalitkát az utcán,
benn a ragadozó madárral
kénsárga szemmel néz ki ránk,
megyek a vőlegényruhámban
végig a fénylő teraszok alatt,
a visszafojtott szürke sírás
mégis sötéten fojtogat
aki túlságosan finnyás,
az elkényeztetett kis egyke,
ki végül csak maga marad
szikrázó fényét szórja egyre,
üveghangokkal szól a nap.
Dombnak tartó sínek között,
kell még kéretlenül csak menni
egykedvűen és tétován,
mintha nem volna tétje semmi.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Holmi,