Isten veled, Keresztanyu
Az Előevőm képes tőlem függetlenül
is tevékenykedni egészen sokáig.
Vasgyomra van, felfal mindent, amit
én nem bírok: kígyót, békát, kavicsot,
egész tankokat. Ha kell, kardot nyel,
ha kell tüzet, vizet, földet, levegőt.
Nélkülözhetetlen. Ilyennek neveltem.
Csak az a baj, hogy előbb vagy utóbb
mindig kiderül: azonos velem.
Olyankor hányok. Nyállal kevert,
jól megrágott, pépes szavakat.
Ha elindulnak, nincs megállás,
ömlenek, mint a vízfolyás. Így
megy ez, amíg az Előevőm meg
nem szán, és ki nem pattan belőlem
teljes fegyverzetben, mint Zeusz
fejéből Athéné, hogy bölcs mosollyal
magába lefetyelje a kihányt ételt.
Én nem vagyok bölcs, csak annyit
tudok, és ezt neked mondom,
Kreón – ha már szóba kerültetek,
ti görögök –, hogy Antigonénak
igaza volt: a dögvész nem ment fel
senkit semmi alól. A látogathatatlan
betegek és a temethetetlen holtak
egyszer visszatérnek közénk,
és követelni fogják jussukat.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2020-10-02 16:13:19
Utolsó módosítás ideje: 2020-10-02 23:28:23