Drága Szülöttem! (Válasz egy Búcsúlevélre)
Szeretlek, mintha sok közül
egy volnál csak, ki üdvözül,
pedig
szelíd
milliók féltik életem,
munkálnak földön, fényeken,
Érted,
érted?
Sötét és semmi voltatok,
éj-vízben úszó magzatok,
büszke
szültek.
Ki lennél, mondd csak, nélkülem?
Hódolat illet, védelem,
s szeret-
szerep.
Túléltem dögvészt, szélütést,
Te hoztál mindig enyhülést:
merek-
gyerek.
Hazugság, önkény nem aláz,
hidd el, ez múló szalmaláz,
ciha
piha.
Titkomat annak mondom el,
ki megfejti azt, mit érdemel,
s tényleg
lényeg.
Szívemben ifjú lángsugár,
hajdan-, s majdani ezer nyár-
pirit
virít.
Hajolj felém, és homlokom
töröld, ha látod, izzadom
szemét
hevét.
Az légy, ki voltál mindig is,
nem kell a buzgó, szervilis
zászló
zárszó.
Hallom panaszod, jaj-szavad,
s hallom azt is, mi bennszakad
ősz bárd,
s ne várd,
szótlanul tűröm búcsúdat,
több vagy, mint holmi számadat,
való-
faló.
Én egész népem’ akarom
- Volt, Van és Lesz rá hatalom -
élni
félni!
2011.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2018-03-26 13:16:26
Utolsó módosítás ideje: 2018-03-26 13:18:52