PETŐFI LEGENDÁJÁT ARANY JÁNOS GENERÁLTA
Ma már tudjuk,, hogy Petőfi legendáját Arany János generálta.
Költőköri összejövetelt tartottak.
Ahol Petőfi fölolvasta a versét
a többi költő közt, de róluk nem tesz említést
a fáma.
A Pilvaxból sétáltak át a Nemzeti lépcsőjéhez,
ott megpihentek.
Petőfi felolvasta a versét.
A művészkörösök megtapsolták.
Aztán továbbmentek.
Arany János tagja volt az írószövetségnek.
Írt egy cikket és közhírré tették.
Akkoriban még nem volt jó a híközlés,
nem voltak műholdak, telekommunikáció.
Petőfi hamar eltűnt az írószövetség látóköréből.
Ekkor Arany János hiteles hangvétellel
cikket írt az egykori újságba,
hogy a segesvári csatában elesett Petőfi,
az a Petőfi, aki a régebbi cikkje szerint
a Nemzeti dalt szavalta a Múzeum lépcsőjén.
Mivel akkoriban más forrásból nem kaptak híreket
az emberek, szájról- szájra kezdett járni a hír.
S nem mellesleg : a tűzhöz közel álló írószövetségiek
Arany pártját fogták a legendárium ötletében.
Hisz tudták, hogy mint Petőfi barátai, így ők is fönnmaradnak majd.
Később Arany szobrot csináltatott Petőfinek
és kiadatta a kötetét.
Mivel ennek sem volt annak idején konkurenciája
az emberek szórakozás céljából megvették.
Mivel akkoriban nem két percig maradt fönn egy vers,
valamely facebook oldalon, hanem sok-sok évtizedik
írott formában, s nem került mellé másik hat-, meg nyolcszáz…
ezek a könyvek hagyományozódtak
az emberek között.
Így maradt fönn napjainkig a Petőfi-legenda.
Ha lett volna annakidején internet,
valószínüleg máshogy alakul a történet.
De nem volt.
A teljes igazság csak napjainkban derülhetett ki!
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Tények.huFeltöltés ideje: 2014-11-12 14:35:59
Utolsó módosítás ideje: 2014-11-12 14:36:56