Szigeti György
Kinek mi van, annyit ér
Figyelj, kedves barátom,
mit látsz a láthatáron,
mit gondolsz, merre lépked
félrevezetve néped?
Hallod sok éhes gyermek
-akit naponta vernek –
hangtalan kiáltását,
gyorsuló elmúlását
a végtelen időnek,
észleled-e a kőnek,
megdermedt keménységét,
a könnyűléptű békét
látod tábornokokkal,
csőszökkel és botokkal
együtt lépni úgy, mint a
csattogó rendőrcsizma.
Tudod-e, hányan élnek
csak imán, mint a lélek,
hány ember hajléktan,
övé mind, mi rajta van,
és egy műanyagszatyor,
ételdarab, utcapor.
A megbecsült dolgozót
az őt kilakoltatók
lesik ugrásra készen,
míg ő hagymán s kenyéren
aggódik, hogy a holnap
eljön-e még. Papolnak
a Díszes Házban ülve
civakodva, derülve
választott ingyenélők,
köpönyeget cserélők,
törvényt ülnek azokon,
aki egyik se rokon,
lehet őket nevetni,
gúnyolni, fenyegetni;
hadd csípje őket a dér,
„kinek mi van, annyit ér”,
vallja, ki nem dolgozott:
politikust hallgatott.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2012-12-10 05:29:55 Utolsó módosítás ideje: 2012-12-10 05:29:55
|
|
|