Tóth János
Karácsony (ünnep?)
Fűrészek harapják
fenyőfák törzseit,
tombol a szeretet
Karácsony érkezik.
Faforgács hóra hull
gyökér helyett talpak,
meleg szoba fogad
még zöldülő holtat.
Mikulás figurák,
ezüst fényű dió,
cukor felakasztva
és szól a zeneszó.
Csillagszóró fénye
serceg a sötétre,
bámuló szemekben
megdermed a béke.
Gyertya lángja lobban
megidézve lelket,
az ember papírt tép
csomagban mit lelhet.
Ajándéktárgyakat
öleli az öröm,
micsoda áhítat,
„köszönöm, köszönöm”.
Indul a karácsony
itt hagyja a házat,
hétköznap tépi le
emberről a mázat.
Lehet káromkodni,
dúlni, fosztogatni,
elszáradt fenyőfát
a szemétre dobni.
Ennyi a szeretet
csak két napra elég,
villannak a kések
és vért kacag a vég.
Védtelen öregek
lelke a szép zsákmány,
könnyes szemű gyermek
marad végül árván.
Akinek tegnap még
plüssállatot vettek,
holnap sírja körül
vetik a keresztet.
Embertől az embert
nem védi meg senki,
ennyi a karácsony:
végtelenben centi.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2012-11-08 11:14:46 Utolsó módosítás ideje: 2012-11-08 11:14:46
|
|
|