Bájer Máté : Tanulmány a húsról

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2841 szerző 39055 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Jász Attila
  Kávé, tea, olvasgatás
Új maradandokkok

Valyon László: Fény és árnyék
Duma György: Hű eb
Tóth Gabriella: Hadd fájjon
Tóth Gabriella: Kérdőjelek okulással
Tóth Gabriella: Katyvasz
Tóth Gabriella: Fohász
Farkas György: cím nélkül (20)
Szabó T. Anna: Portré
Imreh András: KOMPOSZT
Bátai Tibor: a különbözők egyformaságáról
FRISS FÓRUMOK

Gyurcsi - Zalán György 50 perce
DOKK_FAQ 5 órája
Tamási József 5 órája
Serfőző Attila 5 órája
Valyon László 5 órája
Bátai Tibor 5 órája
Szakállas Zsolt 5 órája
Tóth János Janus 5 órája
Kosztolányi Mária 5 órája
Mórotz Krisztina 5 órája
Pálóczi Antal 5 órája
Ötvös Németh Edit 5 órája
Szilasi Katalin 5 órája
Tóth Gabriella 5 órája
Vasi Ferenc Zoltán 6 órája
Nagyító 6 órája
Siska Péter 7 órája
Tímea Lantos 1 napja
Ocsovai Ferenc 1 napja
Kiss-Teleki Rita 1 napja
FRISS NAPLÓK

 Bátai Tibor 6 órája
Dokk-verspályázat 8 órája
Zúzmara 13 órája
Gyurcsi 14 órája
Hetedíziglen 21 órája
Baltazar 22 órája
az univerzum szélén 23 órája
nélküled 1 napja
ELKÉPZELHETŐ 1 napja
PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN II. 1 napja
Sin 3 napja
- haikukutyin - 3 napja
Párbeszéd egy jobb Dokkról 4 napja
fény árnyék 5 napja
mix 5 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK

Bájer Máté
Tanulmány a húsról

Hagyjuk most kicsit a szereket.
Tekintsünk el egy pillanatra a flekkenportól,
a műbelektől, a fólia alá ragadt vízcseppektől,
felejtsük el az olcsó folyékony szappan ízét,
ami a vágódeszka súrolása után is beissza magát mindenbe.
Hanyagoljuk a gulyáskrémet, a növényi olajat,
az import kínai zöldfűszert, feledkezzünk meg az e-kről,
a sütőtasakokról, a sűrítményekről, a szószban lévő
porok felezési ideje miatt se aggódjunk többé,
és legfőképp, vegyük le a kézfejünket a vállról,
ahol eddig pihent.
Marad a hús, a csupasz vállak lehetősége.
Valamit persze kezdeni kell vele, de nem lehet elkapkodni,
hiába zúdítanánk nyakon az agyunkból kirekesztett dolgokkal,
hiába ömlene rá a konyha összes íze színe és illata,
és feleslegesen csúsztatnánk lejjebb a kezünket a vékony pulóver íve mentén.
Nekünk a hús kell, nyersen.
Nem klopfolunk, nem spékeljük, ne tisztítsuk meg az inaktól,
az apró, szúrós csontszilánkoktól,
és mindenképpen rajtahagyjuk a hártyát.
Csak nézzük a faggyút megigézve és persze kissé riadtan.
Megrémülünk, hogy talán nem nekünk való dolog a nyers hús
kevesek vagyunk ehhez, hogy amúgy is túl gyenge a gyomrunk
és a fogunkról lekopott a gyöngyszínű páncél. Elvékonyodtunk.
Evolúció, vagy egyszerű kémia? Lehet…
de nem merünk a húshoz nyúlni.
Csak bámuljuk reszkető bokákkal, és a kezünket is zsebre dugjuk inkább.
A hús pedig lassan gőzölög, megdagad, tokmányos csillogó kéreg nő rá,
amit soha többé nem tudunk átmetszeni.
Amikor a szemetesbe kerül, már a szagát sem bírjuk elviselni.
Lebotorkálunk a lépcsőn, kezünkben a párolgó nylonnal,
és próbáljuk elhitetni magunkkal,
hogy a hús és a vállak nem nekünk való dolgok.
Ekkor jöhetnek a szerek.






Hagyjon üzenetet a szerzőnek!

Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólások

Hozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.

Feltöltés ideje: 2012-08-26 10:06:04
Utolsó módosítás ideje: 2012-08-26 10:06:04


Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2025-06-02 18:30 Jók
2024-05-30 08:23 l
2024-01-06 21:31 Sokadik
2023-07-15 16:45 Kosztolányi M. szerint
2023-07-10 12:57 Genovéva ajánlása
2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2025-06-06 06:02   új fórumbejegyzés: Gyurcsi - Zalán György
2025-06-06 01:47   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2025-06-06 01:44   új fórumbejegyzés: Tamási József
2025-06-06 01:42   új fórumbejegyzés: Tamási József
2025-06-06 01:34   új fórumbejegyzés: Serfőző Attila
2025-06-06 01:31   új fórumbejegyzés: Valyon László
2025-06-06 01:27   új fórumbejegyzés: Bátai Tibor
2025-06-06 01:23   új fórumbejegyzés: Gyurcsi - Zalán György
2025-06-06 01:20   új fórumbejegyzés: Valyon László
2025-06-06 01:20   új fórumbejegyzés: Valyon László