Péter Béla
A tízezer-negyedik napon
……..…………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………….
…..………………………………………………………………………………………………………
……..…………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
…….-…………………………………………………………………………………………
a patikárius vásznait hogy, mégsem a gazdák és fuvarosok nyerték meg az egy
kori árverésen, hát múzeumba vitorláztak a sors kegyéből, az Úr akara
tából. Az esendő anyag kóborlásaiból megmenekülve került ide.
Hatalmas, falakat betöltő művek, mintha egy valaha volt
halálsikolyon merengnének A sétafikáló turisták mit
sem sejtő hordái programpontok után loholva
vakon szelelnek át a csodák folyosó
in. A Mester kissé gúnyosan te
kint alá, és alig észrevehe
tően mosolyog az idő
megbolydult rabjai
n. Keserű, szik
ár, mindenen
áthatoló teki
ntettel, az
időtlensé
g fura b
ájával
áldo
gál,
mi
nt
T
A
N
Ú
és
íme,
hosszúra
nyúlt évtizedek
elmúltával, a nélkülözés
egyre reménytelenebb léttizedei,
mégis gyümölcsöt hoztak, késői gyümö
lcsöt. Mert itt toporgok a hatalmas vásznak, s k
arjaid között, a tízezer-negyedik napon, amikor már fosz
lani látszott a régi emlék, s az eltesttelenedett vágy már csak a
lázas éjszakák hordaléka lehetett. Az Úr, jókedvéből, mégis csak enged
te ezt az ölelést, amiért éveket kínáltunk volna cserébe egykor, csak megadta
volna, de ő nem ! Így aztán, most, hogy a két élet sodralékaképpen e tikkasztó nyár
hevében a testek megremegnek, s az öröm és a hitetlenkedés elegyében megmerülve, égő
tekintettel és vértelen, tátongó sebekkel a testpáráink ködében a találkozás, a találkozás, mégis
létrejött. Kábult tompultság, s remegés vett rajtam erőt, mintha visszafordult volna ereimben a vér
és légszomj fojtogat. A szavak kitörni készülő áradását, s a test szöveteinek átvett emlékei zavarjel
zéseket dobolnak az agy és a szív hálózatain, hideg verejték indul alá, hívatlan gleccsere e nyárnak.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2011-03-10 11:58:50 Utolsó módosítás ideje: 2011-03-10 11:58:50
|
|
|