Bombavers
Lapjára állított szonett, Jacques Rédának
Csiszolva és krómozva van, mint bombatest olyan,
Tükrében ha nézed magad, rettentő csúnya vagy,
Szájad táskányi húsdarab, a szemed kiguvad.
-- Vagy arcod modiglianisan karcsú és súlytalan.
A vers hát nem hatástalan, süvíthet pontosan.
Benn zsibong millió atom, kinn merő nyugalom,
Míg külön benn a két elem, fel nem robbanthatom:
Fejem rajta lehűthetem, hűsége parttalan.
Iparművészet s mértan is, már hogyha nem hamis,
Ível, mint a ballisztika vagy vének szűrt szava,
Bár anyaga súlyos, tömör, mégis felfele tör,
Mint a béklyó, úgy meggyötör, szétszaggat, mint gyönyör.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Parnasszus, 2003 tél