ÕSZI IGÉZÉS
A legutolsó özönvíz után a város úgy maradt,
áznak a házak. Hírhozók szivacsos szobrai,
megannyi szenilis oltár. Ki tudja, mennyi titkos
történetük volna, ha megnémulhattak volna,
ha ébredne, elalhatna bennük a mondható idő.
De idegen part őrei ők, és a folyó könyörtelen.
Az idő innenső oldala csupa család.
Kirándulni mennek, ha napsütést mond a tévé,
és előtte maradnak, ha krimit. Amerre fordul a
kor, arra szórakoznak, szóródnak, félnek.
Őszi, vonuló esőzésben például mindenki otthon,
valakire gondol. Akire gondolnak, az másokra gondol.
A lakók ezt úgy nevezik: tovább.
Az ugyanottot csak a házak értik.
Kihalnak, születnek családok, eszmék,
meghalnak régiek, meghalnak újak,
születnek régiek, meghalnak újak.
A lakók elköltöznek, vacsoráznak, kirándulnak
a szélben, vágyak, gondolatok, őszi esők,
hiedelmek, szokások, köszönések mossák a várost.
Főnevek állnak az igezuhogásban.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Tiltott építkezés (Budapest, 2003)
Kiadó: Parnasszus-FISZ