Repülõnk találkozik Don Quijotéval
Mint zöld bársony a császár előtt
pirosló vállra vetve,
olajfák végnélküli rőfje
gurul a völgybe-hegybe.
Arannyal labdázik a fa.
Narancsfák s oly sötétek,
hogy Afrikát idézik és a mórt.
Egünk tengernél kékebb,
s egy gólya dárdája feszül
a szélmalmok kör-bástyáira.
A lovag álma meg egyre följebb
a Sierrák fölött lila
talárban úszik már velünk.
Két légcsavar előtt gebén
Ó, drága, bátor Don Quijote,
törékeny gyémánt, tiszta fény,
veled csak órája lakom!
Hogy lássalak!
Azért jövök
s már tépett sas, felhőnk alatt
zuhansz jeges sziklák között.
A tíz malom szunyog se ott
Por-négyszög csak az El Escoriál!
De Téged kocsma, sár újra emel,
mint sárkányrepülőt a szárny
1979
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Más távlat (, 1987)