Kiállításon modern szobrok és ismeretlen tárgyak között
Apokrif göngyölt vas-lapok merészen
merednek ránk. Nem az antik fejek,
nem márvány-erû, márványráncú csuklók:
kanyargó, éles vas-kisértetek.
Hol van a lány hullámzó kõ-hajával,
kõ-pupillájú délceg kõ-alak?
Csupán a váz, csupán a fém. Fém-csontok.
Fémmé fagyott embrió. Csak a mag.
S hozzájáték. Igen, az oldó játék.
Mozdulsz: zizeg. A játék fodrai:
ezüst papírból ó-ezüst gyümölcsök,
halott gyümölcsök lampionjai.
. . .
Vászon kar. Gipsz fej. Kaucsuk kézelõ.
Kaucsuk ruhák. Porcelán szem. Merõ
mesterséges anyag, és mégis benne
halott szülõk torzót szülõ szerelme.
. . .
Lehajol lassan három kõszobor,
görbén formálta derekuk a kor.
Kiváncsi hajlás. Tengerbe veszõ.
Új mozdulatot tanul az idõ.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: ÉS, ÉS 1982/26
Kötetben: Kutatás (Bp, 2004)
Kiadó: Fekete Sas