MMA - The real thing: rolling stones

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2829 szerző 37226 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Machó Zsófia
  Apokalipszis
Új maradandokkok

Tálos Barbara: Szem
Nyári László: Csecsemő
Bártfai Attila Márk: Majomparádé
Kántor Zsolt: Gravírozás
Ötvös Németh Edit: átneveztelek
Bara Anna: a csend árnyékában
Albert Zsolt: CELLAINFORMÁCIÓ
Bártfai Attila Márk: 5
Kiss-Teleki Rita: Veszekszem
Petz György: Arany appendix
FRISS FÓRUMOK

Tóth János Janus 1 órája
Szakállas Zsolt 1 órája
Tálos Barbara 1 órája
Szilasi Katalin 1 órája
Ötvös Németh Edit 1 órája
Petz György 1 órája
Radics Zina 3 órája
Bakkné Szentesi Csilla 8 órája
Czékmány Sándor 8 órája
Franczen Bea 11 órája
Oláh Imre 1 napja
Király Ferenc 1 napja
Gyors & Gyilkos 1 napja
M. Szabó Mihály 1 napja
Tóth Gabriella 2 napja
Vezsenyi Ildikó 2 napja
Kiss-Teleki Rita 2 napja
Iványi Mónika 2 napja
DOKK_FAQ 3 napja
Zsigmond Eszter 3 napja
FRISS NAPLÓK

 Vezsenyi Ildikó Naplója 1 órája
Hetedíziglen 2 órája
Baltazar 3 órája
EXTITXU-UXTITXE 8 órája
az utolsó alma 8 órája
az univerzum szélén 12 órája
történések 1 napja
Ötvös Németh Edit naplója 1 napja
Bátai Tibor 1 napja
Pontozólap (Szokolay Zoltán) 1 napja
Zúzmara 1 napja
Sin 1 napja
nélküled 1 napja
PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE 2 napja
Szokolay Zoltán verses füzete 2 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK
MMA - The real thing bloggernek 2 feldolgozatlan üzenete van.
Kezelésükhöz itt léphet be.


NAPLÓK: MMA - The real thing
Legutóbbi olvasó: 2020-07-06 19:26 Összes olvasás: 3575

Korábbi hozzászólások:  
11. [tulajdonos]: rolling stones2013-11-25 15:24
si Gábor
Bukta Imre képzőművész 1993 óta volt tagja a Magyar Művészeti Akadémiának, tagságáról vasárnap este mondott le, levelét közzétesszük. Miközben a képzőművésszel beszélgettünk, egy Facebook-bejegyzésből kiderült: Korniss Péter fotóművész is lemondott tagságáról. Így tett korábban Fehér László festőművész és Nagy József táncművész is. Mint azt a hétfői Magyar Nemzet írja, Novák Ferenc koreográfus is kilép a Magyar Művészeti Akadémiából.
„Tizenkilenc évig voltam a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja. Olyan színes egyéniségeket ismerhettem meg, mint Hernádi Gyula, Cserny József, Lázár Ervin, Határ Győző. A mai napon, december 16-án levélben jeleztem az MMA elnökségének: nem kívánok tovább a MMA rendes tagja lenni” – nyilatkozta lapunknak Bukta Imre. A képzőművész az MNO-nak elmondta: antidemokratikusnak tartja, hogy az MMA elnöke, Fekete György az akadémia – botránnyal is tarkított – szombati közgyűlésén nem olvasta fel az MMA prominens alkotóinak korábban megfogalmazott, aggodalmait kifejező levelét, a Műcsarnok ügyét pedig nem tette a közgyűlés napirendi pontjává. A kilenc MMA-tag által megfogalmazott levél többek között azt vetette fel: az MMA tagsága nem szavazott arról, hogy a Műcsarnok az MMA tulajdonába kerüljön.

Mint ismert, november végén született kormányhatározat arról, hogy a Műcsarnok és a Pesti Vigadó mint ingatlanok a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába kerülnek 2013. január 1-jétől. A Műcsarnok ügyvezető igazgatója, Gulyás Gábor ezután jelentette be: lemond a posztjáról. „Fekete György elnök úr utóbb úgy nyilatkozott, mintha a kormány az MMA-ra kényszerítette volna a Műcsarnokot, holott ez nem fedi teljesen a valóságot” – véli Bukta Imre.

Fekete György rosszul emlékszik?

„Ezt támasztják alá elnök úrnak az MMA szombati közgyűlésén elhangzott mondatai. Nem szó szerint idézem, de Fekete György úgy fogalmazott: másfél évig próbált Gulyás Gáborral, a Műcsarnok igazgatójával kapcsolatba lépni, ám még beszélő viszonyt sem sikerült kialakítaniuk. A Műcsarnokban látható most a kiállításom, a Másik Magyarország. Mint kiállításom rendezőjével, kurátorával, Gulyás Gáborral kapcsolatban állok. Tőle úgy tudom, legalább hétszer beszélt, találkozott Fekete Györggyel, volt, hogy ő ment az akadémiára.

Nyitott volt Fekete György javaslatára is: legyen Nemzeti Szalon a Műcsarnokban, amely a különböző művészeti ágakat mutatja be. Gulyás Gábor ezt kétévente tartotta elképzelhetőnek. Nem fedi a valóságot az a vád, hogy a Szalont sátorba kényszerítette volna: természetesen a kiállítóhely falain belül lett volna Gulyás Gábor szerint is a Szalon helye.

Nem idézem szó szerint Fekete György elnök urat, ám mondott ő olyat is, hogy eddig nem volt művészet a Műcsarnokban, majd a jövőben meg fogja látni a széles közönség, ország-világ, hogy milyen is a valódi művészet. Ez a kijelentés sok, a Műcsarnokban kiállító művészre nézve sértő” – mutatott rá Bukta Imre.


Bukta Imre performance-ának előképe egy 1974–1976-os művészeti akció volt, melynek során a képzőművész egy falusi vallási ünnepet egyedi módon ült meg: a mezőszemerei méregraktár bejáratánál állt vigyázzban

Fotó: MTI/Kovács Imre


Fekete György korábban „nemzeti blaszfémiának” nevezte a Műcsarnok Mi a magyar? Kortárs válaszok című kiállítását, amelyen többek között Jankovics Marcellnek, az MMA alelnökének is volt munkája. A tárlat az utóbbi húsz év leglátogatottabb kiállítása volt a Műcsarnokban.

Bukta Imre Másik Magyarország című tárlata a művész eddigi legnagyobb hazai kiállítása, november 10-én nyílt meg a Műcsarnokban, február 10-ig látogatható. A képzőművész csütörtök este a Műcsarnokban Tiszteletadás elődeimnek és kortársaimnak a szabad és tiszta művészetért címmel mutatott be performance-t, ezzel is kiállva Gulyás Gábor, az intézmény év végén távozó igazgatója mellett.

A postán nem kallódhatott el a nyilatkozat

Felvetettük Bukta Imrének, előfordulhatott-e, hogy a kilenc MMA-tag által jegyzett nyilatkozat nem került Fekete György kezébe, ám ezt ő határozottan cáfolta. „Elnök úr jelezte, hogy megkapta, elmondta azt is, hogy ott van bezacskózva az íróasztalán.” A nyilatkozat részletei nyilvánosságra kerültek még az MMA közgyűlése előtt.

A hét közepén megfogalmazott levelet Bukta Imre mellett Fehér László és Deim Pál képzőművész, Novák Ferenc koreográfus, valamint Ekler Dezső építész is aláírta. Fehér László december 12-én lépett ki az akadémiából, döntését azzal indokolva, hogy a testület megsértette a művészeti élet függetlenségét, elnöke kirekesztette egyes alkotótársait. Fehér László munkásságát egyébként 2000-ben az első Orbán-kormány idején ismerték el Kossuth-díjjal. Példáját a világhírű táncművész, a Trafó vezetője, Nagy József követte.

Vasárnap este egy Facebook-on közzétett bejegyzésből derült ki: Korniss Péter fotóművész is lemondott az akadémiai tagságáról. De további alkotók is kiléptek a Magyar Művészeti Akadémiából – erről számol be a december 17-i, hétfői Magyar Nemzet.

A nyilatkozatban a magyar kulturális élet prominens szereplői kiálltak a Műcsarnok eddigi munkája, függetlensége mellett, s többek között azt kérték Fekete György elnöktől, az MMA szombati közgyűlésén a Műcsarnok kérdésének megvitatása szerepeljen külön napirendi pontként. Ez nem történt meg. „Kilépésemmel átadom a helyemet egy olyan alkotónak, aki kimagasló életművel rendelkezik, nemzetileg elkötelezettebb, és nem utolsó sorban jobb keresztény” − mondta végül a művész.

Bukta Imre akadémiai tagságáról lemondó levele

Mindezek után a képzőművész az akadémia elnökségének, valamint az MNO-nak is eljutatta vasárnap, december 16-án megfogalmazott, akadémiai rendes tagságáról lemondó levelét. Ezt alább, változtatások nélkül, szó szerint tesszük közzé.

„Tisztelt Magyar Művészeti Akadémia Elnöksége!

Ezen levelemmel tudatom a Tisztelt Elnökséggel, hogy nem kívánok tovább a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja lenni.

Indoklásként: A 2012. december 15.-ei közgyűlést nagyon vártam abban a reményben, hogy az Elnök úrnak írt levelünkben megfogalmazott kérést napirendre tűzik megvitatási céllal, azonban ez nem történt meg.

Az Elnök úrnak írt levelet – mint azt utóbb megtudtam – kilencen írták alá. Véleményem szerint nem lehet, és nem szabadna egy olyan kérést „lesöpörni az asztalról”, amit kilenc rendes tag írt alá, közte Deim Pál és Novák Tata. Elképzelhetőnek tartom, hogy az Elnökség nem ismerte e levél tartalmát, mivel az Elnök úr nem hozta az Elnökség tudomására. Számomra ez így még súlyosabb, hiszen az Elnök úrnak ezt a levelet a közgyűlésen fel kellett volna olvasni.

Azonban vannak más indokaim is: riasztónak tartom az Elnök úr nyilvánosságnak szánt nyilatkozatait a médiában.

Mivel több esetben az Akadémia nevében nyilatkozott, és azokkal egyet érteni nem tudok, sőt egyes nyilatkozatait elítélem, így eddig sem, és a továbbiakban sem tudok azokkal azonosulni, nincs más út, mint kilépésem a Magyar Művészeti Akadémiából.

Tisztelt Elnökség!

Kérem fogadják megértéssel a levelemet.

Köszönettel, Bukta Imre

Mezőszemere, 2012. december 16.”


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-07-06 19:08   új fórumbejegyzés: Tóth János Janus
2020-07-06 18:44   Napló: Vezsenyi Ildikó Naplója
2020-07-06 18:42   új fórumbejegyzés: Tóth János Janus
2020-07-06 18:37   új fórumbejegyzés: Szakállas Zsolt
2020-07-06 18:32   új fórumbejegyzés: Tálos Barbara
2020-07-06 18:29   új fórumbejegyzés: Szilasi Katalin
2020-07-06 18:25   új fórumbejegyzés: Ötvös Németh Edit
2020-07-06 18:25   Napló: Vezsenyi Ildikó Naplója
2020-07-06 18:20   új fórumbejegyzés: Petz György
2020-07-06 16:41   új fórumbejegyzés: Radics Zina