Szombati bukolika
Akarsz-e hűs bokrok között kuncogást keresni,
vagy mint tücsökszó, a lusta Napnak a vecsernyét jelezni,
meg sarat kenni homlokodra a születendő mából,
vagy néma bölcsességet venni nyájas juharfáktól,
s tudnál-e a pipacs szirmán dongó fényt becézni,
vagy eperföldön epret szedő fodros leányt nézni,
vagy a bodzavirág tányérjából majszolni a nyarat,
s fűzfaágak rengő árnyában mosni meg hajad',
majd az olajszínű cserjéknek az égről prédikálni,
s a Duna partján csókos-szájú hónapokra várni,
vagy friss gyümölcsként gyűjtögetni az epekedő mosolyt,
s közben úgy ülni a Föld peremén, mint pásztor csizmáján a rojt,
vagy a munka első hangjainál lennél-e kicsiny rovar,
mely a fülledt, karcsú légáramban vágyak szárnyán lovall
s megpihen szép orgonáknak rikitó ruháján,
vagy lennél-e zöld gyep kedvesednek fűbehulló ágyán,
s karolnád-e át utána hullámzó örömmel,
s fürdetnéd-e selymes arcát kristályízű könnyel,
hogy aztán a felhőkből, ha kiszakadt az életadó eső,
majd bőre fölött te lehess a csillámló nádtető,
s rád hajolva, gyönge gallyként ő is úgy igézzen,
szerelméért bármikor bestiát ölni készen ?
Akarod, s akarnod kell hát még e forró éneket,
mert csacska hevét tovább szítja fel a sodró képzelet,
s a szűzi álmok lenge tánca nem múlhat el szívedben,
míg csak gondolatod fenn szendereg a mennyröptű vizekben!
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Két világ határán (, 2016.)
Kiadó: Underground
Feltöltés ideje: 2024-06-15 14:25:32
Utolsó módosítás ideje: 2024-06-15 14:25:32