Post Independence
1.
Udvarias volt az eső velünk
kivárta, amíg négy óra helyett
nyolc órakor végre megérkezünk
fel a városba, aztán megeredt.
Koszlott házak, nyitott kloákák.
Felhők s húgyszag kétezer méteren.
S az utcákat vad esők mossák,
folyik a víz, mindent eláraszt,
mint okozat után az okság
éhes vagyok, túlságosan fáradt;
magasan fenn Isten háta mögött.
Percekre el-elmegy az áram
két lehetetlen villanás között.
Ami működhetett: az működött.
2.
Az emelet még nem készült el:
diaszpórában gyártott épület
az imazászlók ott feszülnek
befogva a délnyugati szelet
sorban a szerkezetvasak között.
Az utca hosszán csak tibetiek:
a menekültek házai jött
a Himaláján át, aki tudott;
ami működhetett, az működött,
gyorsabban lépkedek, aztán futok,
mint aki elfelejtett valamit;
esőcseppek, ne érjetek utol,
könnyezzenek csak a kövek amíg
a vasárnap vajúdik hajnalig.
3.
A templomokon, autókon,
házakon, mindenütt: szokott jelek;
horogkereszt, sokszor aranyból,
s a két szabályos háromszögből lett
hatágú csillag: Káli csillaga.
Európa ott mást jelentenek.
Európa avagy Amerika
Indiában itt vagy akárhol
számukra nincsen differencia.
És fordítva, túl egy határon
nektek mi szent: nekünk csak érdekes.
Amely nem fog ki a halálon,
nagy kár a műveltségért: értetek;
s értünk de ki a faszt is érdekel.
4.
Köröttem a tél aulája
hideg verejtékemben ébredek.
Mint aki csak hallucinálja,
nézem a szűkre zárt fénylő eget,
a hosszú hegygerincek csúcsait
hótól fehérek; szürkén érdesek.
Fogat mosok, felveszek valamit
talán ma forró nyári nap lesz;
a kora napfény mindent megfakít.
Megváltoztam post indendence,
ignorálván az átkozottakat
egyszer majd biztosan hazarendelsz,
hogy: most aztán örökre ittmaradsz.
És számat nem hagyhatja el panasz.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Alföld,