Hajnali részegség
- Kosztolányi Dezső versére -
Várj csak. Még ezt az egyet
hadd meséljem el.
Bár, ha megérted te is, kissé
nyugtalan leszel.
A metróperonon álltam,
hajnali fél négy lehetett.
Mentem a buliból hazafelé.
Szemem fehérje vörössel erezett.
Ahogy vártam ott, álmos-egyedül,
egy tünemény libbent elém,
ahogy kósza gondolat repül.
Érdekes, sasszézó járása volt.
Lábujjhegyes.
Koreografált talán?
Milyen érdekes.
Szemem holt teréből lépett elő.
Megállt előttem háttal, mint egy tükör elé,
majd mellém penderült.
Egyenes derékkal, feszes vádlikkal
pipiskedett, sarkára dűlt.
2
Számára nem léteztem én, bár
mint bálványra, úgy meredtem,
ez tény.
A tükör?
Nos, a peronra vetült.
De csak ő látta, csak az ő terébe lőtt.
A sajátomból - ha lett volna sajátom -, figyeltem,
de ma sem értem,
hogy lehet egy közös tér ennyire másvalakié,
kinek vékony, izmos alakja tornász,
vagy balett-táncosé.
Kócos haja, piciny copfban, színes gumikkal bigyózva.
Festett arca rovásírással teli.
Próbáltam megfejteni.
Egy metróperonon láttam e látomást.
Talán nem volt igazi.
Talán, csak az tette velem, mit felhajtottam,
az áldomás.
3
Utóhang
Tudod, ki csak képzel,
jelentéshordozót vét el.
Ha egyszer meglátod,
tudni fogod; ő az.
Lehet, elfordulsz majd,
mert félsz, ragályos e kór.
De lehet, mint engem,
rabul ejt majd,
s nehéz lesz felejteni.
Clearing /záradék /
Hiszek a tudatalattiban.
Rejtett és végszóra vár.
Ha színpadra lép, dramatizál.
Bár vegyszer vagy sokk kioltja,
hiába veszi el hatalmát, erejét,
ki Ember barátja, kárhoztatni fogja.
De ha humán vírusirtó törli ki,
megeshet, hogy az eset,
nem esetleges többé,
hanem Szabad.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2023-04-17 07:24:30
Utolsó módosítás ideje: 2023-04-17 07:35:24