félperces nemvers
Az asszony beletemeti a fejét a párnába.
Kelnie kéne, de az elmúlt álom otthagyja az ágyban.
(Csomókban hullik a haja, hátul egész kopasz, s titokban köpködi a fogait.)
Nem akar sírva ébredni.
A fiai összevesznek, a kicsi csengő gyerekhangon káromkodik,
a kamasz dörmög rá, talán fejen is vágja.
Az asszony lapul, árnyak ülnek a hajnalon.
Reggelit kéne csinálni, különben éhen mennek el. Mi is van itthon?
Margarin nincs, esznek tejfölös kenyeret,
ja vitamin, náthásak, talán a hagyma.
Fonnyadt citrom a hűtőben.
Limonádé. A tej elfogyott. Mindig elfogy.
Az asszony kidugja a lábát, megméri a hőmérsékletet.
Hideg a Világ.
- Dögölj meg! - ordítja a csillogó hang.
Az asszony feltornázza magát, igyekszik csillapítani a dühöt és a remegést.
Megöleli, az szokott segíteni. A kisfiú ellöki.
- Tönkreteszitek az életemet! A Marci soha nem hagy.
Odahagy, cserben hagy… - suttogja az asszony.
- Miért nem állítod le ezt a nyomorékot!? - kérdezi a nagy.
- Talán csapjuk agyon! -mondja gúnyosan az anyja.
Lemegy a lépcsőn, mozognak a fokok, nem esik le,
csak lecsúszik az utolsó egy méteren.
Nem fáj, csak jellemző.
Előző nap kenyeret sütött, kemény a héja.
- Mekkora szar ez! - egyszerre mondják, egy ütemre.
- Most bezzeg egyetértetek.- sérül meg
az asszony. - Nem kell a drámázás Anya!
- Fogat mosni, fésülködni! Elkéstek.
Alig várja, hogy elmenjenek. - Adj egy puszit! A kicsi félrecuppant.
A nagynak már nem lehet, pedig szeretné. Mindketten szeretnék.
A kicsit hallom megint.
Teli torokból énekli, hogy - ˝Legyetek jók, ha tudtok,
a többi nem számít…˝
Hétszer, amíg a távolság el nem nyeli a hangját.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2012-04-22 13:18:51
Utolsó módosítás ideje: 2012-04-22 13:20:29