Variációk tengerre, karórára
a hullámok karórát sodornak partra
napozók emelik sorban a fülükhöz
ráncokkal fonja be őket a kattogás
végül homokszemcsékre hullnak
.
gyermek érkezik
ujjával rajzot vés a homokba
amit estére eltöröl a dagály
hogy aztán más
távoli partokba vésse ugyanazt a rajzot
.
egy férfi most a karórájára néz
elsüllyedt hajót fedez fel a mutatók mögött
ha közel hajol látja az egykori utasok kísérteteit
kagylóban adogatják körbe
a hajó süllyedésekor játszott muzsikát
.
zongorabillentyűket sodornak partra a hullámok
zenész érkezik összeszedegetni őket
beszereli őket egy régi zongorába
amikor leüt egy billentyűt
zene helyett a tenger mély morajlása tölti meg a szobát
.
valaki a tengerbe hajít egy karórát
merülés közben elnyeli egy hatalmas hal
amerre csak jár ezután a cet elriasztja maga körül a
gyomrából kiszűrődő hangos kattogással a többi halat
szép lassan éhen pusztul
az iszapba fúródik hatalmas teste
csak ekkor hallgat el végleg a ketyegés
.
kagylót köp a partra a víz
egy horgászfiú felnyitja de gyöngy helyett karórát talál benne
a kezei közé veszi a rozsdás szerkezetet
az rögtön darabokra hull
felveszi a homokból a nagymutatót
begörbíti és damilra köti
gilisztát szúr át rajta
és a hullámok közé hajítja horgát
egymás után húzza ki a halakat
egymás után jelennek meg a ráncok szeme alatt
.
éjszaka a tengernél
metronómként kattog egy parton felejtett karóra
amit úszáshoz vett le délután egy kisfiú
a sötét hullámok kottákat rajzolnak a parti homokba
halk zeneszót tátognak ki magukból a kagylók
érkező halak rakják stégcölöpökre gyöngyszerű ikráikat
a parton felejtett karórát végül vízbe cipelik a rákok
elhalkul a zene
már csak a hullámok susognak
távolabb
a megfulladt kisfiú testét dobálja a víz
előre
hátra
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2012-03-16 10:32:39
Utolsó módosítás ideje: 2012-03-16 10:32:39