Száz szónak is egy a vége
Jöjj,
drága barát, keblem szorító
szókban hagy tudjalak;
kihűlt termeidben vértelen mi végre
bolyongnál tovább? Kívül tágasabb
a lélek! – fossza megannyi nevétől a szél,
szórattassék szerte kacat, oszló hulla,
gubancos háló, csigaház:
könnyebb a szív, mely hulló hámok
ékes szalagjait útszéli
ágakra hagyja. Fölös málhákkal
el miképpen érhetné örök hona csillámló
partjait? Kiszáradt, idegen csigahéj fokán?
Látom, riadsz tenger szómtól;
s fognál egyen: „kevesebb több”;
„száz szónak is egy a vége”,
nyikorgó reteszed tolva rám;
de ugyan bölcsesség lenne-e ez, vagy félelme
száznak, mi próbára nem tett soha? S ez az
egy is, akárha tőr, napra nap szíved járni át?
Vádló éltet csak így vétket, s jómagad eladdig
élnél, amíg a vád? Csömörleni szíved?
Ámha gőggel mégis
ellenségeddé tennéd, lásd hűségem,
hadd döföm le én! S minthogy szapora szóval
vigasztalni onnan szokás, hová nem ér fájdalom;
szemérmed meg hiúbb annál, semmint
vigaszom fogadná! – leszek inkább
szerelmes gyilkosod: nem is egyszer, százszor!
LEGYEN SZÁZ A SZÓ! Távoli szárazföldeken,
kiégett irtáson, szélfútt ösvényen – felhőlábujjakon
vélem bejárt. Teljen száz pohár!
Mátkádnak ne pusztán szomját
oltsd, fukar, bennük fölhevült gyöngy testét
lázasan füröszd! S ha magad, bölcsem,
nem is vágynál nárdust, mézet, fűszert,
száz csepp méz legyen
övé, s tiéd a bennük rejtező száz csepp
halál;
miért érné be eggyel, ki ha él, tenger élre vágy?
Kivált ne dadogj, okoskodj kurta, ízetlen szókkal,
hűvös falakkal burkolva féltett potrohod
(ollóit hímesen csattogtató remeterák),
„kevesebb több”, „egy a vége”,
akárha sótlan, álságos, mihaszna hajdanvoltak,
kik ha szíves szót nem is, élettelen semmiséget
aztán úgy szaporítottak, akár isteneik,
a masinák; ékes kertjeik veszítve, ajtóik
magukra zárva, lásd!
Mi lett velük. No de hagyjuk el.
Int messzi idők partja.
Játszhatsz, gyűjtögethetsz,
majd hinthesd neves házaid
el. Jöjj. Legyen ez szavad;
gyöngyöző nevetésed.
Jöjj, örök barát.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2011-03-21 12:52:10
Utolsó módosítás ideje: 2011-03-21 12:52:10