Tértáncok
félrehajított cigarettacsikk, mely mint aprópénz gurul
a dérben gömbölyödő macskakövön vöröslik,
s álomra huny a parázs,
az idei karácsony utolsó fénye
alszik a város is
- térdeit kulcsolva, fejét önön ölébe hajtva figyeli zugait,
ó, a nagy gyerek, szemei fátyolban
üres padok, elhalt térgaléria
- mily eleven most minden tárgy magánya,
itt az ünnep-égők átcsorgó fényében
képzet-érintések tánca
egy meggyötört kuka oldalán: kecses hattyú-siklás
tükrön
álmodom már, de milyen szép most az álom:
illata van, olyasféle, mint karácsonyi
gyertyáé, a törékeny lángé, ha feketére fal egy kanócot
álmomban cukorsüvegre hasonlít minden angyal,
itt táncolnak ők, térgaléria színpadán,
padok közt óvatosan libbenve,
egymáson át, a kis szellemek
kacajuk kék, énekük fehér
- csupán jégszobrok piruettje, lépéseik nem érinthetik a
város sima kérgét
nyomukban hószikrát görget a szél,
csillámló tél-darát, kicsit kacsintanak,
de nem hívnak táncra,
én itt csak néző lehetek, áttetszőbb, mint maguk,
vagy a lámpaoszlop vízesés-fénye
pillanat,
akár sündörgő kandúr szemvillanása a tetőn - fantom:
erkélyről csüngő lepedő, mit lángok fosztanak
s már a tündérek illanása is csupán illúzió:
a vonó utolsó siklása egy hegedű leghalkabb húrján
nem is lehettek ők mások
csak a tegnapi zenék utolsó akkordjai,
egy "minden szépet!" szólam, búcsúzó búscsók,
netán a reszkető kézben markolt forralt bor fűszerszaga,
az édes pára,
mely kiszökken didergő ujjaink közül,
s a járókelők közé szalad,
az elmúlt karácsony köszönő kísértetei...
mint mikor két test ölel, s bizsereg még, mikor sehol a másik
a parázs kihunyt, sose volt üresebb tér
- meghűlt tárgyak merednek csak magukba,
titkos mosollyal sarkokban
mintha tudnák merre maradt el az üvegcipellő
alszik a város is
- térdeit kulcsolva, fejét önön ölébe hajtva figyeli zugait,
a nagy gyerek...
álmodja tovább az álmot, amit picit én is álmodtam:
lángról mely kanócot hevít,
emberek boldogságáról házablakok pikkelyei alatt,
vagy a szeretetről, igen, mely csak parázslik tovább
a belső szférák kövein heverve
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2011-01-05 13:34:29
Utolsó módosítás ideje: 2011-01-05 13:34:29