Május 3
Egy zivataros májusi hajnal
a debreceni Honvéd utcában.
Két égzengés közt bömbölni kezdtem,
hajnal-piros nagy igyekezetben -
a kelő Naphoz kiabáltam.
Az utcán csatakos, álmos árnyak
igyekeztek a Kefegyárba.
A vihar elült. A verebeknek,
s a maszületett gyerekeknek
a világ szépen ki volt találva.
1940-et írtak.
Csizmák csattogtak Európában.
Két szegény ember Debrecenben,
egymást ölelve, önfeledten
bízott elsőszülött fiában.
De reménységük szertefoszlott,
szegények maradtak, amíg éltek.
Fiukat a szélnek adták,
nem gyötri semmi jóllakottság,
nem kínozzák a bankbetétek.
Álmomban gyakran látom őket.
Szótlanul ülnek összezárva,
mint az egykori május-éjen -
lehajtott fejjel, falfehéren -
elsőszülött fiukra várva.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Tudósítás a Kis utcából (Budapest, 1997)
Kiadó: Orpheusz
Feltöltés ideje: 2010-11-10 13:08:44
Utolsó módosítás ideje: 2010-11-10 13:08:44