"Egy új irány tör át a lelkeken:
A nyers fajokba tisztább érzeményt
S gyümölcsözőbb eszméket oltani,
Hogy végre egymást szívben átkarolják"
S mivégre mondd, mi végre! Nézd az indiánokat!
Az első, pár daugerrotypián még bátor
büszke emberek, még boldogan tekintenek feléd!
De mára alkoholbután bandzsítanak:
mert Istenük halott! Az eszméd ölte meg!