DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2829 szerző 37165 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Machó Zsófia
  Apokalipszis
Új maradandokkok

Kántor Zsolt: Gravírozás
Ötvös Németh Edit: átneveztelek
Bara Anna: a csend árnyékában
Albert Zsolt: CELLAINFORMÁCIÓ
Bártfai Attila Márk: 5
Kiss-Teleki Rita: Veszekszem
Petz György: Arany appendix
Vezsenyi Ildikó: Zsoltárok helyett
Albert Zsolt: ELTÉVEDNI INDULOK ÉS HA LEHET BELÉD SZALADNI
Nyári László: aranyszajha
FRISS FÓRUMOK

Nyári László 1 órája
Vezsenyi Ildikó 1 órája
Bara Anna 2 órája
DOKK_FAQ 4 órája
Radics Zina 11 órája
Kosztolányi Mária 20 órája
Szilasi Katalin 1 napja
Gyors & Gyilkos 1 napja
Szilágyi Erzsébet 1 napja
Szalay Károly 1 napja
Albert Zsolt 1 napja
Szakállas Zsolt 1 napja
Tálos Barbara 1 napja
Busznyák Imre 2 napja
Vajdics Anikó 2 napja
Király Ferenc 2 napja
Ötvös Németh Edit 2 napja
Tóth Gabriella 3 napja
Kiss-Teleki Rita 6 napja
Magyar Éva 6 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 27 perce
Bara 31 perce
nélküled 53 perce
fejlakók 1 órája
fejlakók... 2 órája
A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS 4 órája
az utolsó alma 10 órája
Conquistadores 13 órája
Bátai Tibor alkotói naplója 13 órája
törmelék 13 órája
Pssz!Ich-ézis 16 órája
történések 17 órája
Ötvös Németh Edit naplója 18 órája
Zúzmara 19 órája
Sorrento 19 órája
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Énéletrajz
Legutóbbi olvasó: 2020-05-06 14:15 Összes olvasás: 14744

Korábbi hozzászólások:  
6. [tulajdonos]: 6.2004-07-19 12:45
Az iskola-alkalmassági vizsgára busszal kellett menni. A buszon Fáni elmeséli, hogy ő már majdnem mindegyik betűt ismeri. Lex rosszkedvű lesz, mert ő csak az ’a’ betűt ismeri amivel a mondatok mindig legtöbbször kezdődni szoktak. Anya nem akarja, hogy az iskola előtt megtanuljon olvasni, mert az olvasás fontos. (Lex ezt nem egészen érti, de Anya biztos jobban tudja, és nem akar rosszat.)

A nagy terem ajtajában Lex meghalja, ahogy az óvónénik tanácskoznak:
-    Az okosabbakat ültessük előre!
Az egyikük körbenéz: - Fáni, Lex ti ültök a két első padba!

Az alkalmassági vizsgálatot egy kedves néni vezeti, mondja, hogy nem kell félni, majd megkérdezi, ki tud verset mondani. A legtöbb gyerek felteszi a kezét. A néni a leghátsó padhoz sétál, és egymás után meghallgatja a verseket. Lex aggódik, mert azokat a verseket, amiket ő szeretne mondani, egymás után választják a többiek, neki nem marad. Időközben a többieknek is hasonló gondjuk támad, mert a versek ismétlődni kezdenek és Lex egyre rosszkedvűbb. Mire a csoportból utolsóként sorrakerül, már minden vers többször is elhangzott, amit az oviban valaha is tanultak. Ekkor hirtelen támad egy ötlete, s mikor a néni tőle kérdezi a verset kis hezitálas után belekezd: Petőfi Sándor: Faluvégén kurta kocsma…

A vers végén a néni mosolyogva bólint. - Ez nagyon szép volt. Tudsz még más verseket is?
-    Igen persze! Tudom azokat, amit a többiek, csak nem akartam ugyanazt mondani, és még sok verset tudok a Bóbitából és a Cini-cini muzsikából is!

Ez után mindenféle feladatokat kell még megoldaniuk.

Amikor befejezte az utolsó feladatot, felteszi a kezét, ahogy kérték és körbenéz. Azt látja, hogy Fáninak mindenféle könyveket hoznak, miközben a többiek még javában ’írnak”. A néni odajön és elveszi a papírjait: - Ügyes voltál, de a többiek még dolgoznak, van ott néhány könyv, addig nézegess egyet! Odahozza a könyveket. Lex a fejét rázza:
-Ezeket mind ismerem!
–    Sajnálom, itt csak ezek a könyvek vannak, most ebből kell választanod!
–    Akkor a Gőgösgúnárt kérem!

Később Fáni átül mellé, hogy elújságolhassa, hogy ő lett az első. Lex megvonja a vállát: - Én meg a második, az még jó!

A néni jön az egyik ovónénivel, és helyére küldi Fánit.
-    Lex jó eredményt értél el a feladatokban, mehetsz iskolába!
-    De Anya azt akarja, hogy én maradjak óvodás a műtét miatt.
-    És te mit szeretnél?
Lex átsandít a szomszéd asztalra: - A Fáni megy iskolába?
-    Igen.
-    Akkor én is!

5. [tulajdonos]: 5.2004-07-16 12:35
Anya befejezte a mesét és Lex szokás szerint elkezd könyörögni „Olvass még egyet, csak egy rövidet léééééééééégyszííííves” De Anya ma hajthatatlan.
-    Figyelj kicsim, valamit meg kell beszélnünk. Tudod, hogy nemsokára mentek az ovival az iskola alkalmassági vizsgálatra?
-    Igen. – bólogat Lex. Az ovónénik mondták az óvodában.
-    Tudod, én azt szeretném, ha jövőre még óvodás maradnál.
-    De hát miért?? Mindenki megy iskolába!
-    Tudom, de te is tudod, hogy neked lesz majd az a műtéted, hogy ki tudjad nyújtani a térded, és emiatt sokat hiányoznál az iskolából márpedig az első osztály nagyon fontos, mert ott tanulod meg az alapokat, és én azt szeretném, hogy te rendesen megtanulj mindent.
-    De mindenki megy iskolába!
-    Jaj, Lex biztos jönnek újak, nem maradsz egyedül!
-    De hát azok a kiscsoportosok!
-    Figyel Lex, hallgass rám, én jót akarok neked, ha sokat hiányzol, nagyon le fogsz maradni, és azt nem szeretném.
-    Háát..
-    Majd beírjuk az üzenő füzetedbe, és beszélek az óvó nénivel is.


Másnap reggel Lex alig várja, hogy Fánit is felszedje a busz.
-    Én nem megyek iskolába a műtét miatt!
-    Nekem is lesz műtétem!
-    És te se mész iskolába?
-    Dehogynem én megyek, nem leszek buta óvodás!


4. [tulajdonos]: 3.2004-07-08 13:23
Vasárnaponként reggelente bemászhat Apa és Anya ágyába és elszavalják a faluvégén kurtakocsmát vagy a welszi bárdokat, ami Lex új kedvence. Örül, hogy az Arany János nevű költő írt vágtató királyokról és hősökről, csak azt sajnálja, hogy indiánokról nem, de hát senki sem tökéletes. Anya más verseket is tud, van egy, amit kissé nyugtalanítja, a szellem bevilágít majd minden ház ablakán, vagy valami ilyesmi. Igazából Lex nagyon nem szeretné, ha a szellem az ő ablakán világítana be, de ezt nem meri senkinek elmondani, mert tudja, hogy Anya és Apa kinevetné, hogy gyáva és egy indián különben sem fél soha. Reggeli után általában tévét néz apával.

A vasárnapi ebédeket nem szereti. ez a héten az egyetlen nap amikor mind együtt vannak és ilyenkor mindig kiderül, hogy milyen rossz és buta. Mert apát gyakran felmérgesíti, hogy rosszul fogja a kanalat, a villát a kést, hogy nem rakja talpra a lábát az asztal alatt, hogy turkál az ételben és még sok minden. Ilyenkor nagyon tud kiabálni.

Ebéd után általában Apa lefekszik aludni, egy órácskát aludni, mert Apa beteg, fáj a lába (neki igazából fáj, nem úgy, mint Lexnek, azt csak a kisgyerekeknek szokták mondani) Lex ilyenkor a szobájába megy játszani. Jó sok játéka van, Anya és Apa mindig mondja is neki, hogy más gyereknek sokkal kevesebb játéka van. Lex tudja, hogy rossz, amiért mégis gyakran unatkozik. Ilyenkor felkuporodik az ágya végébe és mesél magának a lovon vágtázó királyról, akinek a fejét, ő mégiscsak megpróbálta volna levágni egy karddal, az öreg néne őzikéjéről, aki biztosan örökre nála akart volna maradni, Brumiról, és Rucájszról meg Kökjsziről és Bobojszáról. (Egyébként rájött, hogy abban a könyvben van egy igazi varázsige! A törpék elmondják Andrisnak, hogy azért tűnnek el a dolgok és kerülnek elő a legfurcsább helyekről, mert van három rossz manó akik átlátszóak, és azzal szórakoznak, hogy bizonyos tárgyakat a saját testükkel lefednek, és így az emberek nem láthatják meg. Úgy kell ellene védekezni, hogy az ember hangosan elkiáltja magát: „Hókusz, Pókusz , Mókusz (így hívják a három manót) add elő!” ezt többször is kipróbálta, és csodák csodája a varázsige működött! ) Van egy furcsa meséje is, de ezt akkor se mondaná el senkinek, ha kínzócölöphöz kötöznék.

A furcsa mesében nincsenek, sárkányok, királyfiak kardok, csak egy idegen néni, aki egy nap majd becsönget a lakásuk ajtaján (könnyes szemmel) és azt mondja majd Anyának, hogy nagyon sajnálja, de ő Lexért jött mert Lex az ő lánya, akit azért adtak állami gondozásba (mint sok kőházas gyereket az óviban) mert rossz a lába, és ők már olyan sokan voltak, és úgy gondolták, Lexnek jobb lesz így. Ott nincsen sok játék mert ők szegények, de van sok gyerek, aki mind a testvérei és akiknek szintén nagyon hiányzik, és ha Lex akarja, akkor ő most rögtön elviszi haza. Lex tudja, hogy azonnal odamenne Anyához és Apához megpuszilná őket, mondaná, hogy nagyon szereti őket, de mégis elmegy, mert a testvéreivel kell lennie. Anya nagyon sírna és könyörögne, hogy maradjon, de Lex hajthatatlan. Azért reméli, hogy Anya azt megengedné, hogy néhány játékot elvigyen magával, a társasokat és az ugató kutyát és az oroszlánt, meg a katonákat, a katonák lovait, a szőrös babákat, az öregnéne őzikéjét, a Rucájszt a kedvenc Brumi könyveit, a fényképezős macit. Ahova, mennek, ott lesz Lexnek egy nagy bátyja, aki majd mindenféle érdekes dolgokra megtanítja, meg lesz húga és öccse is, akiket meg ő fog mindenféle érdekes dologra megtanítani és majd beköti a cipőjüket. Esetleg lesz még egy nővére is, amiről igazán fogalma sincs, hogy mire jó, de nem baj az a lényeg, hogy minnél sokabban legyenek.

3. [tulajdonos]: 2.2004-05-07 08:32
Szeret óvodába járni, ott sok a gyerek. Ádám legeslegjobb barátja, nem tud járni és reggelente mindig olyan sokáig tart neki a vécézés ezért ilyenkor Lex Fánival a legeslegrosszabb barátjával tölti reggeliig az időt. Fáni, csak úgy mint ő, két bottal tud menni, ezért vele remekül lehetet fogócskázni és versenyt futni. Viszont gyakran lehagyja, csúfolódik és a nyelvet ölt rá, de ilyenkor előbb utóbb meg lesz rángatva a haja. Néha megcsúszik a bot, ilyenkor esnek, a botok nagy csattanással repülnek szerteszét, a delikvens fülig érő vigyorral a száján kászálódik fel. Lex nem is érti, hogy miért van az, ha az utcán elesik mindenki olyan rémült lesz, és összevissza rángatja. Különben is, csak a kiscsoportosok sírnak!

Reggeli alatt általában Ádám, Lex és Fáni ülnek egymás mellett Tibi és Gabi meg velük szemben. Néha van zsályázás, ami vicces dolog, ilyenkor reggeli előtt meleg zsályát (az ovónéni aztmondta az egy virág) tartalmazó zsákokat kapnak a lábukra és még takaróba is bugyolálják. Ebbe az a jó, mondják az óvónénik mert a melegben kinyúlnak az izmok és könnyebben tudja az ember kinyújtani a térdét és letenni a sarkát, de minden gyerek tudja, hogy a zsályázás azért jó mert ilyenkor az a pár gyerek a priccsek tetején ül és az óvónénik odahozzák a reggelit. A reggeli torna alatt Lex és Fáni gondosan szemmel tartják egymást, nehogy véletlenül az egyikük jobban nyújtsa ki a térdét, mint a másik, többször vagy magasabbra bírja felemelni a lábát.

Az óvodában sokszor van tornaóra, hogy jobban tudjanak menni. Lex igen lelkes ebben különösen, amikor azt gyakorolják, hogy kell bot nélkül menni, ő nyolc lépést is bír tenni és biztos sikerülni fog utolérni Fánit, aki tizenkettőt. A tizenkettő nem sokkal több, mint a nyolc (tudja, mert megkérdezte Anyát) felesleges Fáninak úgy mórikálnia magát! Azt viszont nagyon utálja, amikor „kifogják” vagy sínbe teszik a lábát. Ez azért kell, mert nem tudja kinyújtani a térdét. De ez fáj, és így még szaladni sem lehet. Anya azt mondta, hogy a doktorbácsik nemsokára csinálnak majd egy műtétet, és utána nem kell majd a sín. Az jó lesz!

Az Ádám, a barátja. Mindig ők ketten tervezik el, hogy mit játszanak aznap, és kit vesznek be, általában Tibit, Gabit és Fánit érti ez a megtiszteltetés. Akiket kihagytak, azok általában egy-két nap késéssel, mindig leutánozzák őket. Utánozás majomszokás!

Az óvodában mégis a legeslegjobb a mászóka. Mindennap versenyeznek, hogy ki tud a legmagasabbra mászni. Tegnap látták, ahogy Misi bácsi a gondokbácsi a mászóka tetején egyensúlyozott. („Hú nézzétek milyen ügyes”) Lex ezért elhatározta, hogy ma csakazértis felmászik a legtetejére, amire Fáni elhúzta a száját: „Úgyse mered!” De ez egyáltalán nem látszik nehéznek, megmarkolja a mászóka rúdját és elkezd felfelé kapaszkodni, amikor már a legtetejét fogja általában meg szokott állni, de ma tervei vannak, ezért rendületlenül tovább rakosgatja a lábát. És aztán sikerül! Ott áll a mászóka utolsó előtti rúdján. Visszanéz a többiekre, akik némi csodálattal a szemükben néznek rá „Én vagyok a legeslegmagasabban!” Ekkor megcsúszik a lába és lezúdul a mászóka aljára, még egy hatalmas rántás és már csak arra emlékszik, hogy a hátán fekszik. Az első dolog, ami eszébe jut, „jé ez a mászóka innen pont olyan, mint egy sátor”. Valahogy nem akaródzik megmozdulni. Hirtelen valami kihúzza a szeme előtt fehérség lebeg. „Lex már megint mit csináltál!” Az Ildikó néni. Vérzik az orra, mondja valaki, Lex lenéz meglátja a pólóján a hatalmas vérfoltot, és elsírja magát. „Jól van no, nagyon fáj?” – próbálja vigasztalni Ildikó néni, miközben zsebkendővel szorítja el az orrát. „Debb de anya azt moddta, hogy erre a pólóra nadon kell vigyázdi, der új, és ha koszos lesz, az örökre meg fog látszaddi rajta.”Olvasói hozzászólások nélkül
2. Fanni: Írj még2004-04-29 21:39
nagyon várom! Üdv.!

1. [tulajdonos]: 1.2004-04-20 16:22
Lex kibámult az ablakon, már nem bírom tovább, elég volt -gondolta. Fogalma sem volt, hogy milyen módszerrel ölhetné meg magát, ezerszázalékos bizonyossággal de tudta, ha ismerne ilyen módszert, megtenné. Egy pillanatra eszébe jutottak a tegnapi dokumentumfilm szereplői és megdühödött, hazudtak mind, csak egy mondott igazat. Benyúlt a zsebébe, előhúzta a kést, faburkolata a sok szorongatástól már egészen megsötétedett. Kinyitotta és megcsodálta a pengét. Próbaképpen megkarcolta csuklóján a bőrt, majd fanyar vigyorral megállapította, még mindig nem bírja a fájdalmat. Eszébe jutottak nagybátya gúnyos szavai „El kell ismerd, szorgalom és kitartás tekintetében erős kihívással küszködsz”. Na ja. Erről eszébe jutott az egyik legjellemzőbb gyerekkori emléke…

Anya bement vásárolni, és addig őt kinhagyta, a bolt előtt, a közértbe nem lehet gyerekkocsival menni ,mert szűk a hely magyarázta s ígérte siet. Lex megadóan bólintott, bár nagyon kíváncsi volt milyen lehet a közért belülről, még sose járt ott. Amíg Anyát várta, jöttek más gyerekek is nénikkel, „Anya, anya nézd, az a nagy gyerek miért ül kocsiban?” és a nénik tévedhetetlenül közölték „Azért, mert lusta!” Néha a gyerekek otthagyták az anyukájukat odamentek Lexhez és közölték vele: „Neked már nem kéne, ennyi idős korodba kocsiba ülni! Biztos vagy már ötéves is. Szégyen, hogy ilyen lusta vagy!” Lex hallgatott, volt egy homályos érzése, ha bevallaná, hogy ő már hatéves az nem igazán javítana helyzeten.
Amikor Anya kijött Lex hátrahajtotta a fejét a kocsiban hogy lássa, „Anya megint mondták a gyerekek, hogy lusta vagyok!” Anya rámosolygott; „Tudod, hogy nem szabad rájuk haragudni, mert ők nem tudják, hogy neked rossz a lábad”Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-06-01 10:09   Napló: Bara
2020-06-01 10:06   Napló: Hetedíziglen
2020-06-01 09:48   Napló: nélküled
2020-06-01 09:46   Napló: Hetedíziglen
2020-06-01 09:26   új fórumbejegyzés: Nyári László
2020-06-01 09:22   új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó
2020-06-01 09:05       ÚJ bírálandokk-VERS: Bakkné Szentesi Csilla Serte Perte
2020-06-01 08:50   Napló: fejlakók
2020-06-01 08:39   Napló: fejlakók...
2020-06-01 08:33   új fórumbejegyzés: Bara Anna