GYÁR
láttam a gáz mohó sárkányszemét
hevült a vas
kiáltó kalapácsok
óriásöklű gépek
a műhelyudvar hűlt vasakkal teli
a lendület lánc-üteme csörömpölt
gépek sújtottak óriásököllel
barangoltam az ismerős világban
a faliújság ezeréves cikkét csendes közönnyel rámázta a pók
s bár jól tudtam: az erőszakolt részvét
fityegő, sárga papirosra írtan
Vietnamért vagy bármi igaz célért
a semminél is kevesebbet ér - csak hallgattam
messze egy daru égett pazarló fényben, sokemeletes
karját kitárta - ez a lehetőség!
mentünk alatta: emberek és gépek
és sokan mentek látszat-béküléssel
és sokan mentek látszat-lázadással
sokan vettek részt fecsegő vitákban
és állt a daru nagy karját kitárta
mélyen alatta nyüzsgött a jelen
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: FORRÁS /antológia/ (TATABÁNYA, 1969/2)
Kiadó: Komárom megyei Tanács VB