TIZENKÉT KIS CSINTALAN
Van egy manó.Szánkón siklik,
s hógolyókat ránkdobál.
Ha eltalál: hahótázik.
E manó - a JANUÁR.
A FEBRUÁR - testvérkéje.
Ingyen oszt szét hideget,
s fagyos ujja olykor-olykor
füledbe csíp-csípeget.
Hát a MÁRCIUS manócska?
Hóvirágot csalogat..
A hóember dirmeg-dörmög:
Láttam már jobb napokat..
Egy manócskán bohócsapka.
Ki is ő? A manóba!
Az ÁPRILIS! Első napján
tréfa trónol, vicc, móka.
Ó, a MÁJUS! Virágtenger
hullámain kis kalóz.
Pitypang-felhőt fúj szemedbe
e csibészke s elhajóz.
A JÚNIUS oly manócska:
tapsot kap, sikere nő.
Nem csoda, mert táblát mutat:
KÜSZÖBÖN A SZÜNIDŐ!
A JÚLIUS vídámságra
ad nem egy, de húsz okot:
erdőt, tavat, tábortüzet,
s bosszúságnak - szúnyogot!
Az AUGUSZTUS? Dinnyét majszol.
Ingére a lé csepeg.
Ha meglátja mamácskája:
ejnye-bejnyéz, hinnyeget!
A SZEPTEMBER olyan manó:
körtét, szőlőt, szilvát ád,
s közben mit tár ki kajánul?
Az iskola kapuját!
Az OKTÓBER szeleburdi.
Ágakon eltekereg,
s leröpít a földre sok-sok
sárga, barna levelet.
A NOVEMBER esőt elhoz
borús, párás hajnalon.
Itatni az egereket
itt a legjobb alkalom!
A DECEMBER? Ez a manó
kerekít ám nagy szemet:
Mikulást lát, akit úgy vár
tűkön ülő sok gyerek.
Később pedig e manócska
ismét pajkos kis legény:
csengőt csendít, csillagot szór
karácsonyfák ághegyén.
Büszke tükrös üveggömbök
egyetlen szót fénylenek,
szívhez szólót, szívhez illőt:
ez a szó a SZERETET!
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.