ÕSZI TÜCSKÖK
A tüskebokrok álomerdeje
felett az őszben sírt a nyár , zene
búsongott fakult fűszálak között:
egy tücsök szólt. Két tücsök. Sok tücsök.
Jó lett volna épp akkor menni el
fémhang-lépcsőkön képzelt égbe fel ,
ahol szemét ránknyitja kék erő ,
s az Érthetetlen végre érthető.
A tüskebokrok álma hallgatott
és lassan úszott sok csodás halott:
lila virág - kis semmi földi lét ,
amelyben mégis titok , messzeség ,
növény-anyák pelyhes mag-gyermeke ,
légben elringó égkedvű mese ,
a tegnap-zöld , de most sárgás levél ,
mely télbe tartón még remél , remél..
A tüskebokrok álomerdején
síró zenén átszűrődött a fény ,
piros szívhez bújt megrettent madár
és szólt az őszben tücsökhangú nyár.
Ó , tüskebokrok álomerdeje!
Piros szívemnek felsírt száz sebe ,
s oly jó lett volna épp ott menni el
pokolba le vagy képzelt égbe fel
és látni azt , mit tőlünk megtagad
a hús , a vér , s testi csalónk: az agy ,
de bárhogy szólt sok fémhangú tücsök ,
az őszi nyár Semmibe ütközött ,
a tüskebokrok álma hallgatott ,
s elúszott mind a nyár-álmú halott:
lila virág , kis semmi lét-szirom ,
mégis titkot , csillagot áhítón ,
növény-anyák pelyhes mag-gyermeke ,
volt-ígéret , fakult arcú mese ,
üde levél , mely ernyedt sárga lett ,
fényt és nyarat hiába szeretett..
Hallgattam , árva tücsök , egymagam ,
csak piros szívem sírt csillagtalan ,
piros szívemhez bújt félénk madár ,
megsejtette , hogy látszat volt a nyár ,
látszat a lét , elképzelt messzeség ,
látszat-csillag csillantott csak mesét ,
s abban hinni balgán hiába már ,
hogy kék erő valahol ránktalál ,
látszat az ősz is , sohsemvolt csoda
felragyogó gyümölcsös kosara ,
s az Élet is a Látszat peremén:
őszben síró , tücsökhangú szegény.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.