Teljesség?
Teljesség?
Meglelém tán valahogy e földön legalább pillanatok
tartamában a tökéletes boldogság illuzórikus
belső Elíziumát néha?... Úgy hiszem: az "oceáni perc"
önfeledtsége elhozta ezt, főképp Évát ölelvén.
Véle juték el a legtovább ez kanyargó labirintban!...
Bár varázslat centrumát ezvilágon csak közelítheténk...
______________________________
Az britanniai és hiberniai mondákrul
(Janus tűnődése, régi brit krónikák felett)
Vajh´ milyenforma vót hajdan az kelta harcosok asztala?...
Artúr Dagda hitén volt avagy már keresztény
hitű lovag vala? Csak kavarognak a népek s nevek régi
krónikákbul-regékbül!... Excalibur-csodakard,
Rózsa és várromok, meg a Grál az eltűnt Avalonnal
- mindez jelent még korunk főinek jelképeket?
___________________________
E két vers "Az öreg Janus strófái"-ciklusból van. S egy másik
vers a Heroina-Anya ciklusából(publikálatlanok nagyrészt a
ciklusok versei):
A Nyilas-keresztjeim
hajdani Nyilas-jegyű szerelmeimnek
lőttetek volna a Dunába inkább
- minthogy még mindig titeket kell a
tudatomban cipelnem, örökké!...
cipelem a testeteket és az
elárult, rámhagyott álmaitokat,
meg a meg nem született, közösnek
tervezett gyermekeket s háztartást!
a hazugságok és áltatások
rozsdás szögekké rohadtak bennem,
a dicséretek töviskoszorúvá
váltak és szidalmakként égetnek!
belerántottatok fodros-faros
lyukörvényeitekbe! majd diszkréten
arrébb kalandoztatok tovább a pénz
és korlátolt kiszámíthatóság
komfortos aszfaltútjain, félve
az erdei ösvények burjánától...
holott: "minden burján társat választ"
hiába választanálak, Holdam
alapján, titeket!... - feladtátok
idejekorán: mielőtt még "ügy" lett
volna a tervekből és dugásokból
(bukott Kentaurlányok! abortált
szerelmeitek visszahullanak
majd rátok és beleöregítnek
lassan egy vádlón keserű vénségbe)
Csak én ballagok megtörten tovább, vállamon hízó
Kentaurnő-keresztek!... Mindjobban lehúznak
dús kanca-zombi árnyképeik. Az ábránd pedig lassan
ostoba kéjkeresés lesz csupán, s végképp befed
hulló zúzmara hűvös ködében egy bukott, mégis
benned erjedő és kísértő vampvilág...
____________________________
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.