DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2792 szerző 35777 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Tóth Csilla
  mélybarna
Új maradandokkok

Farkas György: Transzcendencia
Petz György: Elbeszélés
Kiss Anna Mária: Szavakkal megajándékozva ( Juhász Tibor szerkesztőnek)
Standovár Ágota: láblóbázva
Standovár Ágota: lakótelepi kerengő
Bakkné Szentesi Csilla: Idejétmúlt attrakció
Vajdics Anikó: Bulimia
Wesztl Miklós: nem adom a láb
Farkas György: Csapdák (jav.)
Tiszai P Imre: Egyetlen szentség (vált)
FRISS FÓRUMOK

Kiss Anna Mária 11 órája
Berki Barbara Izabella 11 órája
Zsuzsanna Grande 11 órája
vezsenyi ildikó margit 11 órája
DOKK_FAQ 11 órája
Mórotz Krisztina 11 órája
Wesztl Miklós 11 órája
Tóth János Janus 11 órája
Duma György 11 órája
M. Szabó Mihály 11 órája
Várkonyi Miklós 15 órája
Gyurcsi - Zalán György 1 napja
Szilasi Katalin 3 napja
Tiszai P Imre 5 napja
Tóth Gabriella 5 napja
Nagyító 6 napja
Varga Árpád 7 napja
Bakkné Szentesi Csilla 7 napja
Albert Zsolt 8 napja
Pálóczi Antal 9 napja
FRISS NAPLÓK

 Jó, ha a vége jó 21 perce
Zúzmara 1 órája
leállósáv 4 órája
az utolsó alma 4 órája
Minimal Planet 4 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 5 órája
nélküled 7 órája
Conquistadores 14 órája
mix 14 órája
Gyurcsi 15 órája
Bátai Tibor alkotói naplója 1 napja
kéretlen intimitás 1 napja
PIMP 1 napja
weinberger 1 napja
Szokolay Zoltán verses füzete 2 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Szerdánként, kávé helyett
Legutóbbi olvasó: 2018-12-12 20:56 Összes olvasás: 17804

Korábbi hozzászólások:  
200. [tulajdonos]: Berzsenyi2018-11-24 22:28
Nagy megtiszteltetés volt részt venni november 24-én délelőtt Budapesten, az Írók Boltjában azon a szép ünnepségen, ahol a Berzsenyi Aranykoszorús Kötet 2018. évi díjait és okleveleit adták át.
Berzsenyi Dániel leszármazottainak és az őt tisztelőknek vendégei voltunk.
A díjat az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesület alapította.
Összesen 13 költő 14 kötete volt versenyben a kitüntető címért.
Döbrentei Kornél, Zsebők Csaba, Marno János, Rakovszky Zsuzsa, Takács Zsuzsa, Jóna Dávid, Kaiser László, Sajtos Lajos, Nyirán Ferenc, Petrik Iván, Filip Tamás, Iancu Laura és Szokolay Zoltán verseskönyvei szerepeltek a díjra jelöltek között.
Azon kötetek versenyeztek, amelyekből az elmúlt bő egy évben sokat adtak el - hangsúlyozták a bevezetőben. Ezeket a költőket tényleg olvassák. Mindezt öröm volt hallani, ahogy Vágó Sándor tanár úr méltató szavait is.
A díjat végül Döbrentei Kornél nyerte el, Rakovszky Zsuzsa pedig különdíjat kapott.
Jó volt ott lenni és a Berzsenyi-család vendégszeretetét élvezni.
Jó volt – ha csak egy órányi időre is – újra hinni a költészetben.

Azt már csak e naplóban jegyzem meg, hogy a felsorolt költők közül ötnek található meg verse a Dokk maradandó gyűjteményében.

199. [tulajdonos]: foglár háta mögötti szabadság2018-11-23 16:10
.


198. [tulajdonos]: Illyés Gyula: Koszorú2018-11-23 10:15

"Újra a fű közt, a
gazban, az aljban.
Mint évszázadokon át a behúzott
vállú parasztok közt. A ne szólj szám, nem
fáj fejem aggjai közt. A
nádkúpban remegő lányok közt, mialatt
átrobogott a tatár. A
szíjra fűzött gyerekek közt, amidőn csak
néma ajak-mozgás mímelte a szót,
mert hangot sem tűr a török, mert
arcba csap ostor -:
most mutatod meg,
most igazán - nekem is, mire vagy jó,
most a pedigréd: a címered, hajszálgyökerednek
kőharapó erejét."

(Illyés Gyula: Koszorú)

Olvasói hozzászólások nélkül
197. Szokolay Zoltán: V.E.2018-11-19 21:46
Másodszor olvastam végig Bulat Okudzsava önéletrajzi regényét, A boldog írnok gyermekei-t és ámulok a szerző bölcsességén, emberségén, írói nagyságán.
Emlékezetembe idézem azt is, hogy mit sem sejtő fiatalemberként több mint egy órát tölthettem Bulat Okudzsava társaságában. Együtt ebédeltünk egy teraszon. Akkor még csak a dalait, verseit ismertem.

A nosztalgikus emlékezés után - most először - végigfut tekintetem a könyv impresszumán (a Magvető adta ki 1996-ban, M. Nagy Miklós fordításában)... és hirtelen meglátom, hogy a könyv felelős szerkesztője V. E. volt.
V. E., a diákkori szerelmem, aki 2011. március 7-én hunyt el, tragikus hirtelenséggel.
Róla szól az Űzött angyal című versem. A temetése napján írtam.

196. [tulajdonos]: a gori pap2018-11-17 10:00

A gori pap

„Ha a nők egy grúz casanovára számítanak, csalódniuk kell, amint jobban megismerik.
Sztálint kisebbségi érzések gyötrik származása, külseje, személyisége miatt. Sebhelyeit hintőporral leplezi, később hivatalos fotóit is retusáltatja. Szégyenlős, nem szívesen mutatkozik ruhátlanul, még a hagyományos orosz fürdőben, a banjában sem.
A Kremlben történt, hogy egy vizsgálat során annyira szégyellte lábujjait (két ujja össze volt nőve), hogy még az arcát is eltakarta. Fiatalkori sérülésből adódóan suta karjával nem tud összebújva táncolni a nőkkel. „Még egy nő derekát sem tudom rendesen átkarolni.”
Mindezek ellenére sikeres a nőknél, s ha úgy tartja kedve, elvtársait is felszarvazza. Főleg a száműzetés idején, amikor kevés az új kihívás.
A nőkkel megélt gyengéd pillanatok azonban messze nem elégítik ki. Fontossági listája élén nem a nők, hanem a forradalom ügye és a cimboráival való ivászatok állnak. Lehengerlő stílusa egoizmussal és viktoriánus prüdériával ötvöződik. Nem jellemző rá az érzékiség, szexuális hőstetteivel legalábbis nem hivalkodik.
Az anyjához hasonló határozott, okos nők nem érdeklik. Sztálint a grúz ortodoxia szigorával nevelte vallásos édesanyja, egyedül. Iszákos apja nem vett részt a család életében. Az agresszív apa már tízéves fiát is gyári munkára küldené, hogy több legyen a családi bevétel. Anyja azonban rajong a jó tanuló Joszifért, felsőfokú tanulmányokra szánja, ezért kihozza a gyárból és beíratja a gori papi szemináriumba.

Sztálin hálás volt anyjának, mindig is értékelte áldozatkészségét és gyakorlatiasságát, amelyet az intelligencia csalhatatlan jeleként fogott fel. Mivel jól tudja, hogy az ilyen típusú nő nem könnyen befolyásolható, inkább a fiatal, formálható kamaszlányokhoz vonzódik, vagy az erős parasztlányokhoz, akik hódolattal közelednek felé. A nagyravágyó nők is taszítják. Azok, akik önállóan gondolkodnak."
(…)

„Lehetetlen egy ember vagy! Képtelenség veled együtt élni!” – kiabál Nágya magánkívül a fürdőszoba ajtaja előtt, ahová Sztálin bezárkózott. Az 1932-es esztendőben nem szokatlan a jelenet. „Hóhér vagy! Halálra gyötröd a fiadat, a feleségedet, egész népedet halálra gyötörted!” – vágja a súlyos vádakat Sztálin fejéhez az idegösszeomlás szélén álló Nágya, Abel Jenukics oktatási miniszter füle hallatára. A nő nem bír tovább együtt élni Josziffal, aki már rég nem az a romantikus forradalmár, akibe annak idején beleszeretett.
– És a gyerekeid?! – A tieid! – feleli üvöltve.
Bemenekül a szobájába, az egyetlen helyre az ellenséges Kreml falai kzött, ahol azt érzi, hogy eltiporják és fenyegetik. Sztálin féltékeny típus, elviselhetetlen vele az együttélés, sűrűsödnek dühkitörései, folyton azt képzeli, hogy felesége megcsalja. Úgy látja, hogy régi barátja, Buharin túl sokat forog Nágya körül. Legutóbb, amikor Szocsiban a dácsája parkjában együtt sétáltak és Sztálin rajtakapta őket, elébük ugrott és azt üvöltötte Buharinnak: „Megöllek!” Még Buharin is – aki jól ismeri Sztálint – azt hiszi, hogy a férj csak viccel. Buharin később elvesz egy fiatal szépséget, Sztálin ekkor részegen felhívja: „Nyikolaj, gratulálok, már megint megelőztél!” Amikor amaz rákérdez, ezt vajon hogy értse, Sztálin így folytatja: „Jó feleség, szép feleség, és fiatalabb, mint az én Nágyám!” Nágya a szomszéd szobából mindent hall – amikor részeg az ura, mindig hangosan beszél.
Az egykori grúz casanova házastársként folyamatosan féltékenykedik, másrészt egyáltalán nem mondható feddhetetlennek. Sztálin ekkoriban közeli kapcsolatban áll a Szovjetunió államfői posztját betöltő Kalinyinnal. Egy Kalinyinnál rendezett estélyen Sztálin flörtöl, az esetről Nágya is tudomást szerez: „Egy fiatal nő szájából hallottam, hogy nagyon elemedben voltál Kalinyin vacsoráján! Mókás, jópofa. Az összes vendéget megnevettetted, még ha meg is voltak illetődve a nagyságos jelenlétedben.” Míg a férj a társaság bohócát játssza, a feleség odahaza magányosan vacsorázik.

(Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai)

**

Joszif Visszarionovics Dzsugasvili, a későbbi Sztalin 1878-ban született a cári Oroszország grúziai tartományában, a fővárostól 150 km-re északnyugatra fekvő Gori kisvárosban.
Gori ma egy 54 ezer lakosú iparváros Grúzia szívében, autópályán 82 kilométerre nyugatra Tbiliszitől, és pontosan 150 kilométerre Kutaiszitől.
Goriban Sztalinnak ma emlékmúzeuma van.
A papi szemináriumból 1899-ben, közvetlenül pappá szentelése előtt lépett ki, más források szerint kizárták a marxizmus tanainak terjesztése és kicsapongó életmódja miatt.

**

Bulat Okudzsava csodálatos regényében (A boldog írnok gyermekei) Sztalint csak „a gori pap” -ként nevezik meg a szereplők.
Egy idézet a könyvből:
„Az arcokon dermedt keserűség és értetlenség, és Misa halkan, de keményen azt ismételgette: »A legrosszabbra kell felkészülnünk: a gori pap nem elégszik meg ennyivel… Nincs lehetőségünk arra, hogy bebizonyítsuk az igazunkat…« És az apja tekintetével nézett a többiekre.”

**

195. [tulajdonos]: jegyzetdarabkák2018-11-11 17:13

jegyzetdarabkák

**

A sokszögletű hol-volt-hol-nem-volt birodalmon, de még az üveghegyen is túl, van ám egy másik ország. Nem olyan, mint a miénk, ahol mind egyenlőek vagyunk, hanem olyan, mint amit egy hatalmas tárcsával vízszintesen kettévágtak. Abban az országban, tőlünk annyira távol, hogy már elképzelni se tudjuk, fönt a jó föntiek, lent meg a hadd ne mondjam milyen lentiek élnek. Középen pedig a tárcsa.
A föntiek nyugodtan elmondhatják magukról és egymásról, hogy ők igazán a békességre és a minőségre törekednek. Bezzeg a lentiek! Azok folyton békétlenkednek, mert föntiek akarnak lenni. Ráadásul szakmailag is nullák – a föntiek szerint. Néhány fönti olykor elmerészkedik a tárcsa széléig, áthajol, kesztyűbe rejtett két ujjával kiemel egy-egy lentit a tömegből, tenyerére veszi, nézegeti, milyen cuki. Aztán visszaejti eredeti közegébe, mondván, jobb lesz ott lent neki.
A föntiek szeretik a ragasztót. Önmagukat előszeretettel ragasztják az éghez, a lentieket meg a földhöz. Utóbbiak már ezt a helyzetet is annyira megkedvelték, hogy ők maguk nevezik magukat földhözragadtaknak. Ez persze csak egy metafora.
Előfordulhat, hogy egy hatalmas kéz megrázza az egész gömböt, aztán fordítva teszi vissza a helyére.
Az ott lakók mindig valami Deus ex machina megoldásban reménykednek.

**

Az úgynevezett rendszerváltozás idején a Parlament két különböző oldalán ültünk X-szel. Látszólag én a kormányzati oldalon, ő az ellenzékin, a tényleges hatalmi viszonyok azonban ezzel ellentétesek voltak. Jószándékú gesztusként vittem neki ajándékba egy dedikált példányt a könyvemből. Megköszönte és elfogadta. Egy héttel később hozta az ő könyvét és megvetette velem. Nem volt apróm, neki se, ezért fölfelé kerekítve adott vissza.

**

Ismerősöm kislánya úszóedzésre jár. Egyik alkalommal háziversenyt hirdettek, amit annak rendje-módja szerint megnyert: elsőnek ért a célba. Ő lepődött meg a legjobban, amikor nem hirdették ki győztesnek, de még másodiknak, sőt hetediknek se. Mivel a szélső pályán úszott, azt hitték, ő nem versenyző, hanem csak fürdővendég. Utólag legalábbis ezt mondták. A kislány sírt. Többé nem akar úszóedzésre járni.

**

Ahol nem látnak szívesen, oda ne menj – mondogatta bognármester nagyapám. – Úgy érted, Papa, hogy ne törekedjek a jóra? – Honnan tudod te, mi a jó? – replikázott.
Telente léket vágott a befagyott Gyopáros tavon, s megfürdött a cimborájával, aki – mint utóbb kiderítettük, Ratkó József költő édesapja volt.
A fürdés, az jó volt. A vitézkedés után általában mindketten megfáztak, s köhögtek, szipogtak hetekig.

**

Olvasói hozzászólások nélkül
194. Szokolay Zoltán: bocsánat2018-11-11 13:10
Ha előző bejegyzésemmel bárkit megbántottam volna, akkor bocsánatot kérek.
A játékot nem akartam megzavarni, extráknak ott különben sincs helye, érvényes pályázat meg nem jutott idejében eszembe.

Olvasói hozzászólások nélkül
193. weinberger: sajna[tulajdonos]: extrafüzér2018-11-11 12:52
Sajnos, amint a játékvezetőnek azt meg is írtam, sem a cím, sem a felfedett két sor nem indította meg a fantáziámat. A búcsú szerintem nem egyetlen pillanat: nem esemény, hanem folyamat. Az időnek pedig nem sebessége van, hanem tartama, tehát nem gyorsulni vagy lassulni, hanem rövidülni és hosszabbodni képes (persze csak elvontan). És másvalaki mosolyát nem az arcom őrzi. A nyaklevesét, a simogatását talán igen. Vagyis ez a forduló nélkülem zajlik le.

192. [tulajdonos]: extrafüzér2018-11-11 12:44

TÜKÖRNEURON-EXTRAFÜZÉR

a búcsú pillanatában felgyorsul az idő
orvul támadt rám – lesben állt a sarkon
szemem alatti véraláfutást:
a mosolyát még órákig őrzi az arcom

a búcsú pillanatában felgyorsul az idő
elképesztő fölénnyel tudta tudatni
nem vagyok költő takarodjak innen
a mosolyát még órákig őrzi az arcom

a búcsú pillanatában felgyorsul az idő
egymást kergetik csámpás mutatói
harcias múzsa vicsorog középen
a mosolyát még órákig őrzi az arcom

a búcsú pillanatában felgyorsul az idő
léggömböt feszít szét ez a levegő
ami nekem időtlen az neki idétlen
a mosolyát még órákig őrzi az arcom

a búcsú pillanatában felgyorsul az idő
kevés fogyott el s nincs semennyi hátra
nézzetek most a véraláfutásra
a mosolyát még órákig őrzi az arcom

a búcsú pillanatában felgyorsul az idő
önmagával minden egyformán egyenlő
líra-osztagával lesben állt a sarkon
a mosolyát még órákig őrzi az arcom

(Arcadia 1638)

Olvasói hozzászólások nélkül
191. Szokolay Zoltán: reweinberger egységes2018-11-11 12:43
A barátságot és a kölcsönös tiszteletet keressük.
Vastraverzek erdejében is.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-10-14 07:50 Kosztolányi Mária
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
2018-08-21 09:29 Vezsenyi Ildikó
2018-08-21 09:17 vim
2018-08-17 21:42 válogatott versek
2018-08-16 18:22 kedvenceimből
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2018-12-13 03:00   Napló: Zúzmara
2018-12-13 02:59   Napló: Zúzmara
2018-12-13 00:16   Napló: leállósáv
2018-12-13 00:11   Napló: az utolsó alma
2018-12-13 00:01   Napló: Minimal Planet
2018-12-12 23:57   Napló: Minimal Planet
2018-12-12 23:50   Napló: N. D. S. L. (Vajdics Anikó)
2018-12-12 23:50   Napló: Minimal Planet
2018-12-12 21:04   Napló: nélküled
2018-12-12 20:16       ÚJ bírálandokk-VERS: Petz György A boldogság dalaiból