A kártyásszárnyú fenyõdarázs
Az óriás fenyődarázs (Sirex gigas L.)
Valóban XL!
A Hargitán, múlt júliusban, zúgó
Rajokban húztak el fölöttem és
Egy a kezemre szállt.
Szép, nagyszuronyú nőstény volt a drága,
Nyugodtan néztem, tudtam, nem veszélyes.
Jobban szemügyre véve e királynőt,
Az áttetszo elülső szárnyakon,
Melyek kezem fejét csaknem befedték
Négy minta tűnt fel mindkét oldalon -
Egy kőr, egy pikk, egy treff s egy káró.
Hoppá! Mi ez? Új faj? Új variáns?
Egy farakáshoz léptem, hol még néhány
Zenélt s vendégem ekkor elrepült.
Két hímet tudtam megfigyelni még.
Az egyiknek szárnyán két kőr két pikkel
Tűzpiros és fekete színben díszlett.
A másikén kőr s két káró piroslott
Egy szénfekete treff kíséretében.
A nőstény már jó messze döngicsélt.
S én elképzeltem, amint párra lel
S a tűnő, röpke aktust követően
Előbb kever, aztán szuronyt szegezve
Fatörzsbe döf s kioszt - és néhány év
Vak lárvalét után kirajzik újra
- S ki tudja mit látsz majd a szárnyain? -
Az óriás kártyásszárnyú fenyődarázs.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.