Tatár Sándor
,A szénszünetre eljött a nyár...’
Meg kellett volna tartani.
Meg kellett volna tartani, akkor most
lenne, aki elnéző s csak leheletnyit
(s főképpen nem gonoszan) gúnyos
mosollyal nyugtázza,
hogy megint túlfőzted a félkemény-tojást
A sárgája legközepéről hiányzik a
szív, az a kis sötétsárga,
lágynak-maradt rész; az egész
fakósárga, száraz és morzsalékos
Igen igen, a porceláncsészét lehet (sőt...),
hogy nem öblítette volna azonnal el,
s így estéről estére mind határozottabb
lenne az Earl Greytől a barna karima;
Dehát mi van most? vagy minden mást hagyva őrzöd
a föltett vizedet vagy fogadhatsz rá akár,
hogy a kanna alján ujjnyi vastag vízig és két
izgága tucat buborékig elforr
Meg kellett volna tartani
Ha mindjárt kis félhold-körmök marad-
tak volna is utána a mosdó peremén
Mandulavirág Ez jut
eszedbe, mandulavirág
S úgy elszégyelled magad, hogy
már-már merevedésed támad tőle
Mandulavirág, most, amikor egy új évezred kezd
áttetszeni, mondják, a régi
mind báb-burok-szerűbb, hártyává vékonyodó
bőrén! Ami bármit jelentsen (hozzon) is,
annyi bizonyos, hogy céhtársaid közül
sokan már órabérért ülnek sorban
részvényjegyzés hajnalán
A folyó piszkos hullámai fölött
sirályok Nem sokkal jobb(ak) ez se (ők se),
a mandulavirágnál, bár ezt (...) legalább látod
Hát persze ez soványka mentség
Mentség? Ó hogyne! Fél tucatot parancsolsz?
Meg kellett volna tartani
A sötét leszállván a folyó tükrén
fények remegnek elültek a sirályok
nem látszik a piszok az egész vízfelszín
sötét, mint az olaj Lehet a langyos estben
mindenféle hűvös korlátokra dőlni
De ha nincs kivel összenézni és
összevetni a szelet, akkor jobb, ha nem
hoz semmi illatot
Persze a
szelet kurvára nem érdekli a szaglóhámok szenvelgő magánya
Meg kellett volna tartani Így persze hogy nincs,
aki megmondja, milyen címen állítsd,
de sokkal inkább ne állítsd ki
az elrontott strófákat/akvarelleket.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!
Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólások
Hozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.
|
|
|