In memoriam Orbán Ottó
Szívem szerint kizárólag a halottaknak írnék.
(Baudelaire)
szívem szerint írok
utat találni hozzád fiatal halott
hullthajú zúzott férficsont
anyaföldbe rejtett levél
kit majd lassan kibont
az ostoba idő
s bogarak néhány lágy nemzedéke
bezárom a boltot -
untat s fáraszt a választék
(hajam is rövid már s kócos)
kihajítom csinos maszkom
s a verspiac összes tarka selymét
az érthetőséget választom
letisztult szavak veszélyes kényelmét
mert
néhány még gyökerére emlékező szó
egyetlen halált kiröhögő hősi sor
nagyobb hullámot vethet
mai szonett-szörfösök szajhaszürke tengerénél!
nem érdekel a boncasztal se -
a varrógép s az esernyő
maradjon csak a maga helyén:
máshol beszéltem meg randevút -
miért kellene a Cote d'Azur
ha van még Budapest s Zebegény?
ahogy megyek az utca túlsó oldalán
még jövőben vagyok -
szemem pilláktól telve sem
remeg ha így ragyog
szavaid átörökölt súlyos díszét hozom
ám hozomra nem adom!
ne felejts
nagyobb mennyiségben papírt s bort rendelni
míg melléd ér belőlem kit küldök démonom - -
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Parnasszus, 2002 õsz