Halj meg Ukrajnáért!
Ha már úgyis meghalsz,
halj meg Ukrajnáért!
Egy szóért, egy eszméért.
Azért, mert ezt mondták…
Mert halálod árán a szándék
valamilyen megfoghatatlan gazdagság
valakiknek, akik erős befolyásúak.
Halld meg: halj meg –
most éppen – Ukrajnáért!
(Talán lesz egyszer egy ilyen
számítógépes játék…)
Ha katona voltál, de akár ha nem,
rosszkor voltál rossz helyen.
Így lesz majd: ezt dobta a gép…
Halj meg azért, hogy
legyen ott is demokrácia!
Halj meg azért, hogy
ne fogyjon el a pisztácia!
Halj meg azért, hogy
ott is futhasson tovább a „dépédé”!
Halj meg azért, hogy
hátha bemondja nevedet a tévé…
Most pedig zajlik a licit,
mindenki adós és végrehajtó.
Fel-felbukkan Gyóni Géza verse
vagy a hangyákról mesélő
David Attenborough.
De kamasz fiaink már unják…
Két nap után unják Ukrajnát!
Hisz tele van vele a net,
minden közösségi felület,
sokan ezért attól rettegnek,
Ukrajna róluk veszi el a figyelmet…
(Még akkor is, ha a net telhetetlen.)
Úgy hittük, világháborút már csak
űrlények okozhatnak,
és úgy tűnik, háborút a világban már csak
közemberek folytathatnak.
Ma minden ember várja a békét,
pedig e béke is túl drága:
műanyag és műtrágya a hozomány
– mígnem emlékmű az ára.
S a háttérben a képen
egy elrejtett jelvényen
kitűzve látszik a valódi zászló…
Tank tarol télen. Imák pincékben.
Mikor lesz, mi lehet majd
védendő zárszó?
('22. febr.)
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2022-03-26 12:11:18
Utolsó módosítás ideje: 2022-03-26 12:11:18