húsklopfoló
Dögörné született: Akarnok Aranka
hétfő délután tizenöt óra magasságában
húsklopfolóval verte szét hites ura
Dögör Gyula fejét
Aranka hirtelen felindult állapotát a bíróság
nem kérdőjelezte meg mert arca pírja
a történet ismételt átélése hatására úgy
világított alabástrom bőrén mint
Jézus-szíve virág hintés napján
az oltár körül
Dögör Gyula felesége elmondása szerint
kihívta a sorsot maga ellen mert annyi
megalázást lelki bántalmazást egy némber
már nem tud elviselni amennyit ura
az utóbbi évtizedben rázúdított
öntötte az nyakló nélkül csöbörből
sajtárból a frissen fejt tejjel együtt
a sörös doboz keskeny nyílásából
csorgatta azt a komlós keservet
Aranka nyakába csupa kiütés lett tőle
a dekoltázs selyme
közben szúrós pillantásokkal kísérte
az asszony minden egyes mozdulatát
ha a jószágoknak több abrakot adott
kapott
ha a vasalás után ráncosan imbolygott
a keményített ing a vállfán
kapott
ha az étel ízetlen lett netán sós
kapott
nem tudott olyat tenni amit Gyula
ne dobott volna a sárba jól megtaposva
nyikkanni sem mert mikor aztán ura
napnyugta után maga alá gyűrte
tűrte
hang nélkül mélyült el a zokogás
hálóinge korcában
aztán egy nap meglapogatta a szeletelt
disznókarajt nem túl vékonyra mert
Gyula azt nem bírta
fűszerezte a húst beforgatta
lisztbe tojásba meg a darált száraz kenyér
megfakult morzsájába forró zsírba dobta
a piros fedőt tette rá a lábasra
mert ünnep készülődött
megfogta a klopfolót és besurrant
a tiszta szobába
megállt az alvó Gyula feje fölött
gondolkodott egy csöppet
aztán meglengette a szerszámot
majd lecsapott
addig verte a tésztaképét
míg egynemű masszává nem pépesedett
a művelet végén ráborította
hímzett vásznát hadd keljen szépen tovább
a bíró nem zárta ki a bomlott elméjűséget
vizsgálatra küldte a zárt osztályra
Aranka akkor kapta vissza a szabadságát
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2021-06-01 05:30:06
Utolsó módosítás ideje: 2021-06-01 05:30:06